Datum objave: 29. Rujan 2011

Mnoštvo vjernika na svetoj misi povodom blagdana sv. Mihovila

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenik danas slavi blagdan svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i šibenske biskupije te Dan grada. Tim povodom održavaju se brojne svečarske aktivnosti koje traju sve do večeri.
Budnicom Šibenske narodne glazbe jutros je počelo obilježavanje u povodu blagdana svetog Mihovila, zaštitnika  grada Šibenika. Polaganjem vijenaca kod Spomen križa na gradskom groblju Kvanj te kod Spomen obilježja na Baldekinu  odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Misno slavlje na trgu pred katedralom, predvodio je tajnik biskupske sinode u Vatikanu, nadbiskup Nikola Eterović. Podsjetio je kako je sloboda temeljno ljudsko pravo te kako nas blagdan sv. Mihovila poziva upoznati iskonsku slobodu u Isusu Kristu. Biskup šibenski, monsinjor Ante Ivas kazao je kako mu je bilo iznimno drago osjetiti toplinu koja je danas izvirala iz duša vjernika okupljenih  u velikom broju pred šibenskom katedralom te podsjetio na pravu slobodu koja izvire iz slobode duha.
„Jako sam zadovoljan jer vidim ozarena lica, ljudi mi prilaze, čestitaju, osjećaju neku vatru u sebi. Kad je čovjek iznutra topao i užgan vatrom Duha svetoga onda je sve moguće pobijediti, što pokazuje i cijela povijest našeg grada“, kazao je Ivas. Sveta misa na kojoj je, unatoč jakom suncu, sudjelovalo mnoštvo vjernika iz cijele šibenske biskupije, završena je puštanjem u zrak balona sa hrvatskom zastavom koju su u svijet poslali učenici Katoličke osnovne škole. 
U sklopu obilježavanja Dana Grada u šibenskoj luci održana je i jedriličarska regata sv. Mihovil, a Park šumi Šubićevac, popodne će se trčati tradicionalna trka „Za moj grad“, u kojoj će sudjelovali polaznici dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola.
Za večernji zabavni program zadužena je klapa Nas Quatros koja će prigodnim repertoarom obilježiti proslavu Dana Grada Šibenika, a ujedno i 5 godina djelovanja, kao i 10. obljetnicu klape Teuta u kojoj je većina članova počela svoju klapsko-glazbenu karijeru. Program počinje oko 20 sati na Trgu republike Hrvatske.
Košarkaški turnir „Gradu na dar“ i 3. Memorijalni košarkaški turnir Nikola Nino Jelavić počinje večeras osnovnoj školi Vidici, a traje do 2. listopada.

Iz kategorije: Vijesti