Datum objave: 27. Rujan 2011

Dalmacija i dalje desna: HDZ vodi pred Kukuriku koalicijom

Diana Ferić
Diana Ferić

Istraživanje Crobarometar agencije Ipsos Puls koje je objavila Nova TV, pokazuje kako lijevi blok, odnosno Kukuriku koalicija, uživa značajnu prednost pred vladajućim HDZ-om, ali HDZ uvjerljivo vodi i u Dalmaciji, gdje u dvije izborne jedinice imaju 34 posto potpore birača, a Kukuriku koalicija 26 posto. U Zagrebu, koji se dijeli u četiri izborne jedinice, lijevi blok ima potporu 42 posto, a HDZ 15 posto glasova. Zanimljiva je Slavonija gdje HDZ ima 24-postotnu potporu. Slijedi HDSSB sa 17 posto glasova, pa HSP koji prelazi prag. Kukuriku koalicija u Slavoniji ima 19 posto glasova birača, dok u Istri vodi lijevi blok. Međutim, anketa koja još traje na našoj stranici pokazuje da naši čitatelji većim djelom naginju Kukuriku koaliciji, potom Nezavisnoj listi Stipe Petrine dok je HDZ na trećem mjestu. 
Malo neodlučnih birača
Gledajući ukupne rezultate istraživanja Crobarometar agencije na razini Hrvatske, oporba ima simpatije 37,2 posto, dok HDZ ima 20,1 posto potpore, što je razlika od 17 posto, piše Danas.hr.

Od ostalih stranaka, Laburisti prelaze izborni prag s 6,1 posto glasova birača, Blok umirovljenici zajedno ima potporu 5,1 posto birača, dok pravaši uživaju potporu od 4,5 posto. HSS bilježi tek 4,2 posto glasova birača, a stiže ih HDSSB s 3,5 posto potpore. HSLS zasad ima 2,5 posto glasova birača, a Milan Bandić, ako bi se kandidirao na izborima, ima 2,4 posto glasova. Neodlučnih birača je 9 posto.
Pred izbore se stabiliziralo i razmišljanje o smjeru kojim ide Hrvatska. Tako 77 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 16 posto misli suprotno. Među glasačima HDZ-a, njih 46 posto misli da zemlja ide u dobrom, a 43 posto da ide u lošem smjeru. Nadalje, čak 74 posto birača ne odobrava poteze Vlade, a njih 20 posto odobrava. Uz Vladinu politiku u ovom trenutku stoji 63 posto HDZ-ovih birača, a svi ostali birači su, od 70 do 90 posto, protiv politike Vlade.
Postali smo pesimističniji
Josipović i dalje najpopularniji
Inače, kad se ova identična anketna pitanja usporede s onima za izbor 2003. i 2007. godine, vidi se da je Hrvatska u 2011. pesimističnija zemlja. Naime, 2003. je 58 posto birača mislilo da zemlja ide u lošem smjeru, a 2007. njih 57 posto. Poteze Račanove Vlade nije odobravalo 51 posto birača, a poteze Sanaderove Vlade nije odobravalo 58 posto birača.
Što se popularnosti tiče, predsjednik Josipović je i dalje uvjerljivo prvi s 80 posto simpatija građana. Jadranka Kosor uživa 30 posto simpatija građana, a Zoran Milanović 44 posto. No, Milanović u odnosu na HDZ ima lošiji osobni rejting kod birača nego 2007. godine, kada je o njemu pozitivno mišljenje imalo 58 posto birača. Tada je, za usporedbu, Sanader imao potporu 41 posto birača.


Iz kategorije: Vijesti