Datum objave: 21. Rujan 2011

20 godina od glasovitog podviga i uzvika „Obadva, obadva! Oba su pala“

Dora Žganjer
Dora Žganjer

"Pogodia ga, pogodia ga... Obadva, obadva! Obadva, obadva! Oba su pala! Oba su pala!" je najpoznatija i s obzirom na trenutak u kojemu je nastala, propagandno i moralno najvažnija snimka hrvatskog rata za slobodu. Ni nakon 20 godina i bezbrojnih snimki i klipova na You tubeu, gledanje snimke i dalje izaziva trnce, uzbuđenje i pokoju suzu.

Index.hr  donosi pregled događaja od 21. rujna 1991. godine. U jeku srpske agresije, dok hrvatske snage u cijeloj zemlji doživljavaju poraz za porazom "od višestruko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja", činilo se da su pripadnici protuzrakoplovne bitnice u malom mjestu Zečevo između Rogoznice i Vodica i jedan snimatelj-amater (Ivica Bilan), s jednom "Iglom" i kamerom, zaustavili srpsko nadiranje od šibenskog do mosta između Iloka i Bačke Palanke.
Snimka koja je zaustavila nezaustavljivo srpsko nadiranje

U trenucima kada su hrvatski gradići i sela jedan za drugim padali pod okupaciju srpskih pobunjenika i JNA, a obruč oko Šibenika i Osijeka prijetio da onih "30 posto okupiranog teritorija" dođe na polovicu Hrvatske prepolovljene na moru, urlik euforije s ove legendarne snimke se neopravdano i neutemeljeno, ali svejedno euforično, pronio cijelom zemljom.

Smije li se nakon 20 godina reći da je srušen jedan avion?

Nedvojbeno je dokazano kako je bio oboren tek jedan od "obadva" mlazna lovca Jastreb, dok se za prvog na snimci misli kako je dim koji se vidi na početku snimke od njegovih ispaljenih raketa, zapravo dokaz kako su ga pogodili naši branitelji. Obadva su bili i ostali dogma i simbol, u koji se ne sumnja, piše Index.
Ipak, nakon 20 godina i nebrojenih stručnih analiza snimaka može se reći kako se na prvi Jastreb koji se vidi na snimci, puca rafalom paljbom iz protuavionskog topa, ali dim koji se vidi nakon toga je od njegovih ispaljenih raketa, a ne pogotka. Nadalje, laicima se kao nepobitan dokaz njegovog rušenja čini to što nakon pucnjave po njemu i dima, avion leti prema moru. Ali, kako stručnjaci objašnjavaju, to je standardna procedura udaljavanja od prijetnje, "manevar poniranja pravilnom putanjom", nakon čega taj avion nestaje s obzora u pravcu mora. Unatoč dokazima, na forumima i socijalnim mrežama i dalje se vode polemike oko broja srušenih aviona. 

Tužan kraj čovjeka koji je vikao "Oba su pala"

Tragično je skončao junak ove priče, Filip Gaćina, čovjek koji je vikao „obadva, obadva“. Po završetku rata zaposlio se kao pirotehničar. Poginuo je malo prije obljetnice "obadva", 19. rujna 1998. u razminiranju zaselka Narančići u zadarskom zaleđu. Njegovi prijatelji kažu da je Gaćina znao da je u minskom polju zaostala još jedna mina, ali nije htio odustati dok je nije pronašao. (Index.hr)
 

Iz kategorije: Vijesti