Datum objave: 20. Rujan 2011

Nera Gojanović Kljajić nova ravnateljica HNK Šibenik

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kako se i očekivalo očekivalo, Gradsko vijeće Grada Šibenika na današnjoj je sjednici s 18 glasova za i četiri suzdržana glasa izabralo dosadašnju producenticu Šibenskog kazališta za novu ravnateljicu te kuće. Oporbenjaci su složno podigli ruke za izbor mlade mezzosopranistice dok su zastupnici iz redova SDP-a i HNS-a i to Anita Jakšić, Kristina Jurić Kokić, Draško Lambaša i Davor Petković bili suzdržani. „Još davno, kad se otvorio cirkus oko izbora ravnatelja, podržali smo prijedlog Kazališnog vijeća. Sad,nakon devet mjeseci ne želimo sudjelovati u nastavku cirkuske predstave, neka oni koji su zakuhali cijelu situaciju oko ovog izbora neka je rješavaju“, obrazložila je Jakšić dodajući kako je odgovornost na Gradskom vijeću.
Prije odluke o izboru Nere Gojanović zastupnici su jednoglasno podržali odluku o poništenju Rješenja o imenovanju ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i tako zaključili priču o nesuđenom ravnatelju Marku Torjancu.
Iako je većina vijećnika, pa i gradonačelnik Ante Županović nekoliko puta istaknula da im je dosta trakavice zvane kazalište, tema Torjanac i razlozi njegovog odlaska i danas su bili na tapetu sjednice GV-a.
ŠGF-ov Emil Guberina nezadovoljan je zbog toga što su vijećnici sve o kazalištu morali slušati iz medija umjesto da im se objasne razlozi zbog kojih je Torjanac otišao.
Tomislava Ninića zanimalo je Torjančevo pismo Novom tjedniku u kojem traži da se istraže nezakonite radnje, falsifikacije i manipulacije u šibenskom kazalištu. „O kakvim se nezakonitostima radi, tko će to istražiti“, pitao je Ninić, a dogradonačelnik Petar Baranović kazao je kako nije u njegovoj nadležnosti da se bavi kazalištem i ne namjerava izlaziti iz zakonskih okvira te je pozvao sve nadležne institucije da se pozabave tim sumnjama.
Izborom Nere Gojanović iznimno je zadovoljan Milorad Mišković Casper koji je kazao kako on dosta zna o kazalištu, a Nera Gojanović lijepo izgleda i prekrasna je osoba pa je uvjeren da će bar narednih 15 godina biti na čelu HNK Šibenik. Prisjetio se i Senke Bulić, a onim vijećnicima koji su zagovarali njen izbor prigovorio je da njih 80 posto nije ni znalo tko je ona."Ja dosta znam o kazalištu, ali o Senki Bulić nisam ništa znao, osim da se pojavila u "Kako je počeo rat na mom otoku". Dodao je i kako je Senku Bulić zamjerao rastrošan program i traženje dodatnih sredstava iz proračuna s čime se nikako nije mogao pomiriti. "Ne možemo dopustiti da netko naše novce zbog svojih perverzija baca u vitar", zaključio je Casper dodavši da su pravaši uvijek željeli Šibenčanina na čelu kazališne kuće jer „svi oni iz drugih gradova dolaze u Šibenik samo iz svojih privatnih interesa. Gradonačelnik Županović upozorio ga je da Senka Bulić nije predmet današnje rasprave te podsjetio da ljudi iz umjetničkih krugova dobro znaju tko je ona, a riječi poput "perverzije" nisu prikladne za Gradsko vijeće.

Iz kategorije: Vijesti