Datum objave: 19. Rujan 2011

Kakvu poruku šaljemo djeci neuređenim dječjim igralištima?

Diana Ferić
Diana Ferić

Roditelji šibenskih mališana nezadovoljni su kako izgledaju dječja igrališta i smatraju da bi ih se trebalo primjereno održavati što sada nije slučaj. Nekolicina njih javila nam se e-mailom. "Dječje igralište na Vidicima (Rasadnik), na čijem su se otvorenju slikali svi gradski čelnici tog vremena, zapostavljeno je i uništeno, Šubićevac jedva da ima nešto prikladno, a ostale gradske četvrti niti to", stoji u poruci jedne Šibenčanke.

Prastara oprema na dječjim igralištima 

Na većini takozvanih dječjih igrališta prastare su ljuljačke i tobogani, a na onima na kojim su obnovljeni, uglavnom su već oštećeni, ponegdje i opasni za djecu.  Najbolji primjer je dječje igralište na Bualama na kojem je većina opreme porazbijana, a pijesak ispod tobogana nije obnavljan godinama. Odgajatelji obližnjeg vrtića Jutro morali su intervenirati da se makar uklone ostaci koji su bili opasni za djecu, što je Zelenilo odmah i napravilo. Roditelje brine i što su ta igrališta u kasnim noćnim satima okupljališta razuzdanih mladih, nakon koji ostaju razbijene boce i komadići stakla, a nerijetko i upotrebljene šprice. U gradskoj upravi ističu kako je tvrtka Zelenilo d.o.o. zadužena za održavanje dječjih igrališta u sklopu brige o javnim zelenim površinama. To podrazumijeva održavanje i nabavu ljuljački, tobogana, njihovo bojenje i održavanje pijeska. "Sredstva za održavanje dječjih igrališta osigurana su u proračuna grada Šibenika u okviru ukupnih sredstava za održavanje javnih zelenih površina i kreću oko 150 tisuća kuna, a uglavnom su namijenjena za materijalne popravke i troškove." stoji u odgovoru koji smo dobili iz gradske uprave. Siniša Burić,  direktor Zelenila d.o.o. kaže da razumije nezadovoljstvo roditelja, ali da novac koji dobiju iz gradskog proračuna nije dovoljan niti za popravak stare, a kamoli nabavu nove opreme na dječjim igralištima te da, s tim što imaju, jedva financiraju osnovnu djelatnost.

Odgovornost gradske uprave 

Očito je da bi trebalo pronaći drugi, djelotvorniji model financiranja održavanja i osuvremenjivanja dječjih igrališta u Gradu Šibeniku koji se diči naslovom "Grad prijatelj djece" i da bi gradska uprava to morala napraviti. Ako misle da Zelenilu daju dovoljno novca onda bi ih trebali pozvati na odgovornost zašto ne rade svoj posao, a ako je, kao što kaže Siniša Burić, problem u tome što novac za to nije osiguran onda bi ga morali pronaći. Djeca to zaslužuju. Održavanim dječjim ogralištima odgaja ih za za primjeren i estetski odnos prema okolišu. Ono što imamo danas šalje drukčiju, neprimjerenu poruku.  

Iz kategorije: Vijesti