Datum objave: 14. Rujan 2011

Požar u Pađanima otpočetka je bio ozbiljan, je li se to shvatilo?

Diana Ferić
Diana Ferić

Večeras se više ne čuju detonacije iz vojarne Stara straža u blizini Knina koju je jučer poslijepodne zahvatio požar. U njoj je, kako se doznaje, bilo čak 1 800 tona različitog oružja i streljiva. Čuvalo ju je 16  vojnika koji su, kada se na nju proširila vatra bili nemoćni bilo što napraviti. Iako stanovnici okolnog područja koji su bili izloženi smrtonosnoj opasnosti tvrde da je bilo neopravdano tolike godine toliku  količinu naoružanja držati u napuštenoj vojarni, u Ministarstvu obrane tvrde da je sve rađeno po pravilima struke i da su poštivane sve sigurnosne mjere. Stanovnici okolnih sela, njih 250 ,u toku dana su vraćeni kućama iako se još ne osjećaju sigurnima. Danas su to područje posjetili predsjednik RH Ivo Josipović i potpredsjednik hrvatske vlade Darko Milinović. "Ovo je događaj koji je teško predvidjeti, a upravo je ovo prilika u kojoj sa sigurnošću možemo reći da zbog spremnosti sustava nije bilo žrtava i većih razaranja.", rekao je predsjednik Josipović prije odlaska u obilazak obitelji koje su se vratile u Pađene. Na sastanku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na čelu s ministrom Darkom Milinovićem odlučeno je da će se uzorkovati voda, zrak te izmjeriti radioaktivnost radi detonacija eksplozivnih sredstava u opožarenom vojnom skladištu. "U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba a jedna osoba je zatražila liječničku pomoć te je nakon pregleda puštena kući", navodi se u priopćenju.

objavljeno 14. rujna u 18 sati 

 Već je jučer bilo vidljivo da je riječ o nečem ozbiljnijem, prvo po broju eksplozija ali i po sastavu Povjerenstva koje je MORH osnovao, a koje je sastavljeno od najjačih ljudi', rekao je za Tportal vojni analitičar Igor Tabak komentirajući požar i eksplozije u vojno-skladišnom kompleksu u mjestu Pađane kod Knina.

S obzirom da nakon zatišja iz Pađana u srijedu poslijepodne opet suklja dim i odjekuju eksplozije, Tabak vjeruje kako je vatra prešla na drugi skladišni objekt. Naime, pojasnio je kako se takvi objekti grade po posebnim propisima. Streljivo i eksplozivne tvari ne čuvaju se u jednom objektu već u više njih koji moraju biti propisno odvojeni, prostorno, nasipom te moraju imati zasebne ulaze s odvojenim ventilacijskim sustavima.

'Ako se ovo danas ne ugasi bilo bi logično da kada ovo zamre da krene dalje', kaže Tabak te dodaje da količina i sadržaj skladišta vjerojatno nikada neće postati javni kao niti broj objekata koji su zahvaćeni. Pretpostavlja da je požar s otvorenog prostora u krug vojno-skladišnog objekta dospio jer je okoliš oko objekta neuređen.

'Povjerenstvo istražuje okolnosti no s obzirom na tematiku ne očekujem da će javnost dobiti bilo što osim najšturijeg izvješća. Takvi objekti su izvan naseljenih mjesta, nisu prometno povezani te je tajnost o ovom slučaju opravdana. Ne očekujem nikakvu iole veću transparentnost', smatra vojni analitičar.

Tabak u pitanje dovodi održavanje i nadzor uskladištenog streljiva i eksplozivnih naprava. Osim odgovarajućih objekata i infrastrukture, presudan je i redovan nadzor uskladištenog materijala.

'Skladištenje nije da se streljivo natrpa u betonske blokove i da ih se zaboravi, streljivo je sastavljeno od više dijelova a eksploziv od aktivnih tvari. S vremenom one se talože, može se kemijski odvajati, može rositi …skladištenje je neprekinuti posao', kaže Tabak i dodaje kako sadržaj takvog skladišta stalno treba pregledavati, premještati…Dijelove na kojima su vidljive promjene treba uništiti ili poslati u remont streljiva, pogon koji u Hrvatskoj ne postoji.

 

Iz kategorije: Vijesti