Datum objave: 05. Rujan 2011

Uspješno održan Festival održivog razvoja u Pirovcu

Diana Ferić
Diana Ferić

Bogata ponuda autohtonih proizvoda predstavljena je na ovogodišnjem, četvrtom Festivalu održivog razvoja obale i otoka Šibensko - kninske županije koji je proteklog vikenda održan u Pirovcu. Najviše je bilo maslinovog ulja, domaćih likera, rakija i vina, raznih gastronomskih delicija i autohtonih suvenira i proizvoda. Festival je kulminirao proglašenjem najboljeg izlagača te predajom pozivnice za domaćinstvo Festivala u 2011. Ta je čast ove godine pripala općini Brodarica-Krapanj čiji su se predstavnici sa zadovoljstvom odazvali pozivu. Na Festivalu je sudjelovalo oko 60 izlagača i 150 sudionika.

Festival održivog razvoja obale i otoka Šibensko-kninske županije održan je u organizaciji udruge Argonauta sa otoka Murtera i TZO Pirovac i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH,  Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, Ministarsva mora, prometa i infrastrukture RH, Županije Šibensko-kninska, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i Županijske komore Šibenik-HGK.
U petak 2. rujna otvorili su ga  gospodin Željko Lenart, državni tajnik u Ministarstvu turizma RH te dožupan Šibensko-kninski Zoran Smolić. Uslijedila je javna tribina pod nazivom  Održivi razvoj u lokalnim zajednicama. Na tribini o stanju i mogućnosti i potencijalu održivog razvoja općine Pirovac govorio je načelnik Općine Pirovac g. Ante Šparica. O razvoju ruralnog turizma u Hrvatskoj govorila je gđa. Tanja Novotni Golubić, ravnateljica Uprave za posebne oblike turizma i turizam na kontinentu Ministarstva turizma RH.  Program NATURA 2000  programu i njegov utjecaj na održivi razvoj obuhvaćenih područja predstavila je Kornelija Pintarić, dipl.ing.biologije, ravnateljica Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture RH. O mogućnostima financiranja lokalne samouprave iz fondova EU govorio je g. Ivo Žinić, ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH.  Održane su i edukativne radionice za djecu o zaštićenim područjima regije , a djelatnici i volonteri iz  NP Krka odigrali su predstavu „Velika strka u parku Krka“. DVD Pirovac djecu je zabavio poligonom vježbi iz vatrogastva, a prezentacijom borilačkih vještina – karate škola Pirovac. Tijekom cijelog dana u galeriji „Marina“ održana je izložba Porart „Zeleni salon“, natjecanje u boćanju (Boćarski klub Pirovac) te promenada puhačkog orkestra Pirovac.
 

Iz kategorije: Vijesti