Datum objave: 03. Kolovoz 2011

HSP: U Kninu se priča o "gospodarskoj oluji", a 50 obitelji je iselilo u Kanadu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Kao i svake godine pred obilježavanje Oluje u Knin stižu priče o ulaganjima i uspjesima te obećanjima za boljitak Knina. Međutim, stvarnost je drugačija, uspjeha nema, Knin je već 15 godina na istom mjestu kad i nakon Oluje“,kazao je predsjednik kninskog HSP-a Tomislav Čolak na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku. Nije ni potrebno ukazivati na činjenicu da se svi sjete Knina samo na godišnjicu Oluje, a Čolak je podsjetio kako je premijerka Kosor, očito u duhu predizborne kampanje, u kratkom razdoblju dvaput posjetila Knin, najprije otvorivši novi pogon u tvornici DIV, a potom položila kamen temeljac za novu zgradu. „Sad će doći i treći put i opet ćemo slušati obećanja i priče o „gospodarskoj oluji“ u Kninu, prigodnom izrazu ovih dana, opet bez pokrića u stvarnosti“, kaže Čolak.

Za koga se gradi kanalizacija?

Upozorava na zabrinjavajuću stopu nezaposlenosti u Kninu. Od 3700 zaposlenih 2500 ih radi u na plaći države ili lokalne samouprave, a nezaposlenih je 2500 od čega većina sa završenom osnovnom školom. Zabrinjavajuća je i demografska slika sliku grada koji je 2001. godine bio proglašen najmlađim gradom u Hrvatskoj, a danas cijele obitelji sele u inozemstvo u potrazi za boljim životom. Čolak tvrdi da je iz Knina nestalo 50 obitelji koje su otišle za poslom u Kanadu. „Kao posao tisućljeća najavljuje se izgradnja vodovoda i kanalizacije za 17 tisuća ljudi. Kojih ljudi, za koga se to gradi“, pita šef kninskih pravaša s obzirom da u centru grada živi oko 8 tisuća ljudi.
Smeta mu i činjenica da je jedna braniteljska udruga neovisno o svim drugim udrugama predložila premijerku Jadranku Kosor za počasnu građanku Knina. Čolak smatra da je to trebalo biti učinjeno u prethodnom dogovoru sa koordinacijom braniteljskih udruga.

Oluja kao promocija EU u Hrvatskoj

Predsjednik županijskog HSP-a Ivica Ledenko ukazao je na „grubo korištenje Dana pobjede , branitelja i domovinske zahvalnosti u promociji ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a koji se uoči 5. kolovoza poglavito aktualizira“. Ledenko podsjeća na čestitku iz Bruxellesa koja je stigla nakon Oluje u kojoj stoji '' Da niste imali Oluju , imali biste sporazum o stabilnosti i pridruživanju. Republika Hrvatska je dakle bila kažnjena od EU zbog legitimne vojno-redarstvene akcije Oluje pa stoga pozivamo političke elite da se suzdrže od promoviranja Europske unije u danima obilježavanja ovog za Hrvatsku važnog datuma“, navodi Ledenko.

Iz kategorije: Vijesti