Datum objave: 01. Kolovoz 2011

Nastavljeno suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon gotovo jednomjesečne stanke na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavicu, kojega optužnica tereti za propuste pri organizaciji gašenja požara na Kornatu i spašavanja unesrećenih vatrogasaca. Iskaz su dala dvojica svjedoka - tadašnji kapetan kanadera Boris Iskra te zapovjednik protupožarnih namjenski organiziranih snaga HRZ-a Miroslav Kovač.

Kovač je u svojem svjedočenju pojasnio strukturu zapovijedanja zračnim snagama."Ovo preusmjeravanje kanadera što se spominje da je išlo sa Kornata na Vodice, to je opet bilo po zapovjedi nadređenog zapovjedništva i onda smo mi spustili. Znači sustav komunikacije ide isto kao i zapovjedanje, preko operativnog vatrogasnog zapovjedništva", izjavio je, prenosi HRT.Osim što je manjkalo helikoptera, manjkalo je i kanadera. Iskra kaže kako je zbog nedostatka goriva išao samo u izviđanje, a ustanovio je da kuće nisu ugrožene. O požaru u Vodicama obavijestili su kontrolu, pa je tamo upućena pomoć

Iako je po Vladinu planu za 2007. bilo predviđeno da u protupožarnoj sezoni na raspolaganju budu četiri helikoptera, četiri kanadera te po jedan zrakoplov 'Bell' i 'Pilatus', na dan kornatske tragedije dva kanadera bila su na remontu, jedan je gasio požar u Grčkoj, a tri helikoptera bila su angažirana na Hvaru, gdje je toga dana također gorjelo, posvjedočio je Kovač.

Također je rekao da je Slavica zatražio pomoć zračnih snaga - dvaju helikoptera, jednoga za prijevoz vatrogasaca na Kornat i jednoga za gašenje.

Četveročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem županijskoga suca Borisa Babića dogovorilo se s odvjetnicima optužbe i obrane da se suđenje nastavi 13. rujna, a za 5. listopada najavljeno je svjedočenje Frane Lučića, jedinoga preživjelog vatrogasca kornatske tragedije.

Trebala bi svjedočiti i posada kanadera koji je na dan tragedije gasio požar na šibenskom području. Prije nešto manje od mjesec dana svjedočio je aktualni šibenski županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić koji je rekao kako je svugdje u priobalju bilo uobičajeno da se na požare šalju i maloljetnice, te da se s tom praksom prekinulo nakon kornatske tragedije. Slavici se, uz ostalo, stavlja na teret da je na Kornat poslao maloljetnike i ročnoga vojnika.

 

Iz kategorije: Vijesti