Datum objave: 26. Srpanj 2011

Ministar Milinović ne zna da nema liječnika u turističkoj sezoni

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog nedostatka liječnika, kako objašnjavaju u županijskoj upravi Šibensko - kninske  županije,  niti ove sezone nema turističkih ambulanta  unatoč tomu što bi bile nužne s obzirom na broj turista i njihovu sigurnost. Zbog toga i dalje  trpi Služba hitne pomoći šibenskog Doma zdravlja  koje mora obavljati poslove koje bi inače radili liječnici u tim ambulantama, a ministar zdravstva Darko Milinović  o tom problemu nema pojma. 

Solaris bez stalne liječnike skrbi

Najbolji primjer je Solaris resort u kojem dnevno boravi preko pet tisuća gostiju, a nemaju osiguranu liječničku skrb iako na njihovim internetskim stranicama stoji da je imaju. U tom  najvećem turističkom naselju na području Šibensko - kninske županije pravdaju  se da nema liječnika: "Solaris je više puta, već niz godina, tražio slobodnog liječnika koji bi mogao raditi u hotelskom naselju. Na žalost, suočeni smo s već poznatim problemom da liječnika jednostavno nema na Zavodu za zapošljavanje. Kao pričuvnu stvar, obučili smo veliki dio naših zaposlenika za davanje prve pomoći te uposlili spasioce po plažama koji su također  za to obučeni. tMoramo reći da se ponajviše, u slučaju nezgoda, oslanjamo na tim hitne pomoći Šibenika čije djelatnike ovim putem zaista želimo pohvaliti i zahvaliti im se na njihovoj profesionalnosti i brzini.", stoji u odgovoru koji smo dobili na naš novinarski upit. Iste razlog za nepostojanje turističkih ambulanta niti u srcu sezone navode i u županijskoj upravi. Županija je imala namjeru organizirati takve liječničke službe u turističkim mjestima. U proračunu su osigurali 700 000 kuna vlastitih sredstava za dodatne timove hitne medicinske pomoći i po ugovoru s Ministarstvom turizma još  oko 160 000 kuna za sufinanciranje službe htine medicinske pomoći u turističkoj sezoni. Na upit Doma zdravlja interes su pokazala svi turistički gradovi i općine pa je Dom zdravlja raspisao natječaj u "Slobodnoj dalmaciji" za prijem liječnika ali se nitko nije javio. Uspjeli su organizirati jedino Hitnu medicinsku pomoć u Vodicama i to uz ispomoć liječničkih timova iz Šibenika. Liječnike nije privuklo ni to što su u Vodicama i u Murteru imali osiguran smještaj. No raspisivanje natječaja samo u jednom regionalnom dnevnom listu sigurno nije dovoljno da bi se došlo do slobodnih liječnika. 

Ministar ne zna da nema liječnika 

Taj je problem prisutan već nekoliko godina pa stoga još više čudi što Ministar zdravstva Darko Milinović o tome ništa ne zna. naime, na upit što Ministarstvo zdravstva poduzima kako bi se rišio problem organiziranja zdravstvenih ambulanta i osigurao broj potrebnih liječnika koji smo postavili za jučerašnjeg boravka u Šibeniku nije iznao što bi odgovorio čudeći se da taj problem postoji.  Pomogao mu je predstavnik HZZO -a koji je kazao kako se za pripravnički staž liječnika godišnje izdvaja 90 milijuna kuna i još 35 milijuna kuna za specijalizacije. A to što unatoč tomu nema liječnika koji bi radili u nužnim turističkim ambulantama nikog očito ne zabrinjava jer se ne pokušava napraviti ništa osim konstatacije činjenice da se nitko ne javlja na natječaj. Ako zaista nema slobodnih liječnika u Hrvatskoj zašto se ne uvezu iz zemalja u kojima  ih ima ako je primarno to da turisti moraju imati primjerenu zdravstvenu skrb. Ako danas nema liječnika za takve ambulante znači li to da ih sutra neće biti ni za rad u redovnim ambulantama i da nas neće imati tko liječiti,a odgovorni će samo bespomoćno slijegati ramenima? 

Iz kategorije: Vijesti