Četvrtak, 14 Srpanj 2011 02:00

Umjetnički apel za korištenje solarne energije

Napisala: 

Zanimljiva izložba pod nazivom Solarni objekti, ekološki osvještenog umjetnika Tomislava Lerotića otvorena je danas u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku. Njezina poruka i ujedno apel je , kako ističe autor, da Sunčeva  energija vrti u prazno mnoštvo motora iz različitih uređaja čekajući da je netko iskoristi. U prostoru crkvice sv Krševana izloženi su Solarni crtača i mnoštvo motora, a crteži Solarnog čitača  nastali su kao odgovor o na rasprave o donošenju energetske strategije u razdoblju između dviju nuklearnih katastrofa, Černobila i Fukushime. Buka Solarsnog crtača upozorava da ono što je tehnički moguće i što je društveno korisno administrativno nije jednostavno jer da bi struja proizvedena iz solarne energije u šla u mrežu HEP -a treba čak 50 dozvola. 

U sjeni zvonika crkvice sv. Krševana svakog sunčanog dana može se vidjeti svjetlosna instalacija Pod pepelom duga  iz 1994. godine. Ona je solarni hommage Marku Antunu de Dominisu, splitskom nadbiskupu i znanstveniku  koji je pokušao objasniti fenomen duge. 

Tomislav Lerotić rođeni je Splićanin. Slobodnu grafiku diplomirao je u Kielu. Radi kao nastavnik na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, a uz ostalo radi i na osmišljavanju projekata održivog razvoja. 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!