Datum objave: 14. Srpanj 2011

Tvrđavom „Barone“ upravljat će Društvo za očuvanje šibenske baštine

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenska tvrđava „Barone“ (Šubićevac ili „donja Tanaja“) dodijeljena je na upravljanje novoosnovanom Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, odlučili su danas vijećnici Gradskog vijeća Grada Šibenika. Društvo je podnijelo zahtjev za dozvolu upravljanjem tvrđavom uz priloženi plan upravljanja kojeg je Gradska uprava ocijenila zadovoljavajućim. Ugovorom potpisanim s Gradom, Društvo se obvezuje prihode od naplate ulaznica i zakupnina na tvrđavi utrošiti na održavanje, rekonstrukciju i sanaciju tvrđave, a svih 300 članova udruge radi volonterski i bez traženja naknade za svoje aktivnosti.
Inače sve zemlje članice Europske unije, pa i Hrvatska kao buduća članica intenzivno rade na uključivanju nevladinih organizacija u proces obnašanja vlasti, a ovo je jedan od načina dobivanja sredstava iz europskih fondova.
Iako su se vijećnici danas načelno složili da Društvo Juraj Dalmatinac upravlja tvrđavom, bilo je nekoliko ugovornih stavki o kojima se vodila rasprava.
Vijećnica Jagoda Sablić smatra da je štetna odredba Ugovora prema kojoj je ugovor zaključen na neodređeni period, što znači da će Društvo minimalno 10 godina upravljati tvrđavom, te činjenica da će Društvo prihodovati zaradu od naplate ulaznica na izgrađenim ili uređenim objektima. Ivica Živković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje imovinom pojasnio je da Grad Šibenik ima pravo jednostranog raskida ugovora u slučaju da Društvo ne ispunjava svoje obveze ili dođe do nepravilnosti u njegovom radu. Također, Društvo svu zaradu ulaže u daljnji razvoj tvrđave pa se tako novac vraća Gradu.

Čemu žurba?

Vijećnik Draško Lambaša predložio je da se ipak raspiše javni natječaj kako bi se dalo priliku i drugim mogućim investitorima da upravljaju ovim objektom i iziđu sa svojim idejama i prijedlozima, i kritizirao odluku grada da Društvu da tvrđavu na korištenje bez transparentnog natječaja. Nije mu jasna ni žurba kojom su gradski čelnici krenuli u realizaciju projekta, smatra da je potrebno pričekati i vidjeti kako će se rad Društva razvijati. Objašnjeno mu je da se odluka mora donijeti što prije kako bi Društvo moglo do 20. srpnja aplicirati na otvoreni natječaj Ministarstva kulture za očuvanje kulturne baštine i na taj način priskrbiti određena financijska sredstva, a dobivanje koncesije za upravljanje jedan je od uvjeta natječaja. HDZ-ov vijećnik Ivica Poljičak bio je realan i kazao kako je svima jasno da se u slučaju raspisivanja natječaja na njega nitko ne bi javio, jer ne postoji interes za šibenske tvrđave, koje su vrlo lošem stanju.

Oporba podržala projekt, vladajući ga ispipavali

Dogradonačelnik Franko Vidović nadovezao se na vijećnika oporbene stranke i istaknuo kako u ovom projektu nema zarade ni tajnosti. „Da je bilo interesa, zar mislite da se Baroni dosad ne bi uredila. Ista stvar je i sa sv, Nikolom u kanalu. Sve se svodi na priče i bajke i nabrajanja što bi trebalo. Bez ozbiljnog kapitala, kojeg bi netko donio, nema ničeg“, kazao je Vidović.
Ivica Živković je predložio da se prijedlog Gradske uprave prihvati, a da se ostavi prostor za eventualni aneks sadašnjem ugovoru kojim bi se riješile viječnićke nedoumice, nakon čega je prijedlog izglasan.
Zanimljivo je da je ovaj prijedlog Gradske uprave naišao na podršku većine oporbenih vijećnika iz redova HDZ-a, dok su SDP-ovci i njihovi koalicijski partneri poput Draška Lambaše i Davora Petkovića imali primjedbe na odluku. Dogradonačelnik Vidović je zato zahvalio oporbi na podršci.

 

Iz kategorije: Vijesti