Datum objave: 07. Srpanj 2011

Šibenski planinari pošumljavali Prominu

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Kamenar pridružujući se globalnom pokretu za očuvanje šuma, organizirali su pošumljavanje planine Promine na kojoj su šume stradale u katastrofalnom požaru prije desetak godina. Predvođeni Vesnom Jurković, članicom Komisije za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i voditeljicom Zeleno plave opcije koja objedinjava ekološke sekcije svih društava koje okuplja Hrvatski planinarski savez, te drniškim šumarima Ivanom Gabrićem i Zvonkom Grcićem šibenski su planinari na Promini sadili mladice crnog bora na području od 1147 metara visokog vrha Čavnovke do lugarsko – planinarske kućice koja je smještena na nadmorskoj visini od 850 metara.

-Magla koju nismo očekivali nije omela akciju pošumljavanja Promine u kojoj je sudjelovala većina članova HPK Kamenar, - kazala nam je Vesna Jurković, - Na ovu smo se akciju odlučili kako bi dali svoju osobnu potporu Ujedinjenim narodima čija je Skupština 2011. godinu proglasila Međunarodnom godinom šuma.
UN se na proglašavanje Međunarodne godine šuma, a 2011. godina je prva u nizu, odlučio kako bi skrenuo pozornost na probleme opstanka šuma u svijetu, prijeteću opasnost njihovog izumiranja i dramatične posljedice nestanka šuma za čovječanstvo. Zanimljivo je da je inicijativa za proglašavanje Svjetskog dana šuma potekla od poduzeća Hrvatske šume koje je 2005. godine zatražilo od hrvatske vlade da taj prijedlog iznese pred Ujedinjene narode. -Procedura je potrajala dosta dugo, - kazala nam je Vesna Jurković, - ali je hrvatska inicijativa urodila plodom. UN je reagirao pozitivno pa je konačno 2011. godinu proglasio Međunarodnom godinom šuma. Geslo prve Međunarodne godine šuma je Šume za ljude koje naglašava značaj poruke da su upravo šume presudno važne ne samo za kakvoću već i za opstanak cjelokupnog života na našem planetu.   
 

Iz kategorije: Vijesti