Datum objave: 01. Srpanj 2011

Nove stipendije za učenike i studente pomorce

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo je natječaj za stipendiranje 200 studenata i učenika nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera u akademskoj i školskoj 2011./12 godini, a rok za prijavu je do 17. listopada 2011.

Natječaj se objavljuje već šestu godinu za redom u cilju popularizacije pomorskih zvanja i zaustavljanja trenda pada upisa u pomorske škole i fakultete.

Zainteresirani učenici i studenti mogu podignuti tekst Odluke o uvjetima za dodjeljivanje stipendija u Ministarstvu mora, lučkim kapetanijama (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik), na Sveučilištima u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, Pomorskim školama u Bakru, Zadru i Splitu, u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj, Prometno-tehničkoj i Tehničkoj školi Šibenik, Srednjoj školi Korčula i Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik.

Mjesečna stipendija za učenike iznosi 800, a za studente 1.200 kuna, a uvjet je redovito školovanje bez ponavljanja godine, nakon čega su dužni ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju. Iznimno, ukoliko kod hrvatskih brodara nema mjesta, mogu se ukrcati i na brodove koji plove pod stranom zastavom.

U ovom trenutku stipendije prima oko 520 učenika i studenata, a Ministarstvo je za tu namjenu u ovoj godini osiguralo oko 6 milijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti