Datum objave: 20. Lipanj 2011

SDP vs. HDZ: Tko je više učinio za Šibenik?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nakon što je prošli tjedan HDZ aktualnu gradsku vlast ocijenio čistom jedinicom i predbacio im da u dvije godine mandata nisu napravili ništa osim što su se okitili projektima za koje je zaslužna bivša, HDZ-ova vlast, članovi predsjedništva šibenskog SDP-a Goran Horvatović i Krešimir Šakić na konferenciji za novinare redom su demantirali:
„Projekt Bikarac je skoro propao zahvaljujući Niniću i HDZ-u , financiranje iz fondova je bilo izgubljeno pa su gradonačelnik i zamjenik Vidović molili i kumili u Zagrebu da se novac vrati nazad. Isto se dogodilo i s gatom Vrulje kojim se sad hvali i premijerka Kosor. Škola na Meterizama trebala je biti samostalan projekt, oni su gradnju deset godina odgađali i razvlačili , a kad je ova vlast nastavila radove, opet su preuzeli zasluge. Po njima bi obnova kina Odeon koštala 16 milijuna kuna, što je besmisleno ulagati u jednu tako malu građevinu, opet je na nama ostalo da ispravljamo. „Šibenski Importanne“ je također ostao neriješen i koštao nas 400 tisuća kuna koje smo isplatili HŽ-u. Oni nikada nisu sudjelovali u natječajima Fonda za energetsku učinkovitost, čujem da nisu znali napisati zahtjev ili predstaviti projekt. Mi smo iz fonda već dobili milijun i 300 tisuća kuna“ nabrajao je Horvatović i kazao da u SDP-u isprva ništa od ovog nisu htjeli javno iznijeti, ne želeći se nepotrebno prepucavati, no odlučili su se oglasiti nakon što ih je Tomislav Ninić povukao za jezik.

"Ninić ne zna matematiku"

„Ninića znam od djetinjstva, zajedno smo išli u osnovnu školu i sa žaljenjem moram ustanoviti da ne zna matematiku. Nešto je krivo izračunao jer, mi smo ukupno uredili 852 metra nogostupa, a ne kako on kaže, 200 metara“. Horvatović se osvrnuo i na HDZ-ov megalomanski projekt čvora Rokići, petlje dostojne grada veličine Milana, podsjetio da Šibenik još nema katastar javne rasvjete jer je HDZ-ovcima bilo „teško pobrojat sviće po gradu“, nemamo elektronsku evidenciju, popis gradske imovine, katastar vodova, sve su to obveze koje svaki grad mora imati, a Šibenik nema“, dalje nabraja Horvatović izvlačeći na površinu HDZ-ovo prljavo rublje. Podsjeća da su u SDP-u pozivali ostale političke stranke na suradnju, „oni se pravdaju da ih ne zovemo, a uporno se ne odazivaju.“
Krešimir Šakić smatra kako na kapitalne gradske projekte nitko nema ekskluzivno pravo: „To su sve nadstranački dugoročni projekti od iznimne važnosti za budućnost Šibenika i njegovih građana“, pomirljivo govori Šakić i navodi primjer čišćenja TEF-a, uređenje Poljane, ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovil, revitalizacije stare gradske jezgre, kao projekte oko kojih postoji apsolutni konsenzus, a svaka vlast odradi dio velikog posla. „Stoga je glupo i djetinjasto vikati da neka vlast ne radi ništa i svađati se tko je prvi počeo, građani na izborima ocjenjuju radi li vlast dovoljno dobro i dovoljno brzo.“ Šakić zaključuje kako će se tek u iduće dvije godine stvarno vidjeti rezultati rovovskog i nevidljivog rada kroz dovršetak projekata koje je aktualna vlast započela ili nastavila nakon konsolidacije i ekipiranja snaga na početku svog mandata.

Iz kategorije: Vijesti