Datum objave: 12. Svibanj 2011

Riblji specijaliteti za norveški kraljevski par

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Caffe bar i restoran Gradske vijećnice danas ne rade zbog detaljnih priprema za sutrašnji svečani ručak na kojem će osim norveškog kraljevskog para i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića nazočiti i brojni visoki dužnosnici, njih ukupno dvjesto.Od voditelja restorana Ive Močića doznajemo da ugledni gosti nisu bili izbirljivi što se tiče menija, iz protokola je stigao naputak da sami osmisle sljedove jela pa će tako Norvežani kušati isključivo tradicionalne dalmatinske delicije. „Postoje dva menija, jedan za 37 najvažnijih gostiju, među kojima su naravno kralj Harald i kraljica Sonja te predsjednik Ivo Josipović i njihovi najuži suradnici, dok će ostali uzvanici, njih 163 uživati u potpuno drugim jelima“, govori ugostitelj Ivo Močić Moce.

Šibenski specijaliteti- pašticada i mesni rižot

Na VIP meniju nalazi se tako hobotnica sa sezonskim povrćem, tjestenina sa šparogama i kozicama te file šanpjera sa mladim graškom i povrćem. Kao desert u vijećnici će se služiti torta čokoladna čarolija sa trešnjama i jagodama.Jelovnik za ostale uzvanike nije nimalo skromniji: kao predjelo služit će se domaći pršut, paški i mladi ovčji sir te hobotnica. Drugo predjelo je morski pršut od dimljene tunjevine i dva isključivo šibenska jela- pašticada i rižot „na šibenski“. Saznajemo da će rižot biti mesni, spravljen od junećih mišića. Glavno jelo bit će kao i u „VIP loži“, riblje, samo što će se umjesto šanpjera servirati brancin sa povrćem. Zbog nedovoljno prostora u restoranu, ručak za sve uzvanike bit će poslužen na platou ispred zgrade vijećnice, a kako bi visoke goste zaštitili od pogleda znatiželjnika i osigurali im privatnost, norveški protokol postavit će ograde i cvjetne aranžmane.Ručak će trajati od 14 i 30 sve do 16 sati kada će norveški kralj Harald i Sonja završiti svoj prvi službeni posjet Šibeniku.

Na rivu stižu oko 13 sati

Šibenčani će kraljevski par moći pozdraviti sutra oko 13 sati kad će se kralj Harald i kraljica Sonja iskrcati na šibenskoj rivi te nakon izjava za medije obići šibensku katedralu u pratnji biskupa Ante Ivasa. Mjere sigurnosti već su počele pa su se tako gradskim ulicama već jutros preventivno šetali deseci policajaca.

Iz kategorije: Vijesti