Datum objave: 08. Lipanj 2011

Kukumari i pomidore u Šibeniku nisu čuli za E. coli

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Iako je i službeno potvrđeno da krastavci, salata i rajčica nisu uzročnici zaraze bakterijom Escherichiom coli, kupci su i dalje skeptični i u širokom luku izbjegavaju te proizvode i radije pušu na hladno.
Kad je slučaj zaraze još uvijek nepoznatog podrijetla stigao do susjedne Slovenije, neki trgovci snizili su cijene krastavaca na svega jednu kunu, samo da se ne baci. Provjerili smo stav cijene na šibenskoj pijaci i stav domaćih kupaca i trgovaca prema tajanstvenoj bolesti.
„Već tjedan dana mi dolaze novinari i pitaju bojim li se da će moje povrće zaraziti nekog kupca. Dodijali ste bogu i vragu, ako kukumar jedem ja i svi članovi obitelji i nije nam ništa, kako da se ostali ljudi zaraze“ kaže jedna od prodavačica iz Šibenskog zaleđa koja je ipak snizila cijenu krastavcima sa 8 na 5 kuna po kilogramu. Ipak, većina ih ne obraća pažnju na zaradu: „Ionako jedva prodamo ono šta donesemo na banak, jutros je padala kiša pa je promet posebno slab, još da snižavam cijene, mogu se komotno obisit“, kaže druga gospođa koja svoje rajčice i kukumare i dalje prodaje po 7,8 kuna. Svi se kunu u domaće proizvode, posebno u mini kukumare, „100 posto domaće proizvodnje koji, jesu nešto skuplji, oko 10 kuna za kilo, ali zato su slatki ko cukar.“ A odakle su onda ovi glomazni, bezukusni, pitamo, no ne dobivamo konkretan odgovor.

Kupcima E. Coli zvuči jednako lažno kao i antrax, ptičja i svinjska gripa, voće i povrće su uvijek skupi bez obzira na novu izmišljotinu farmaceutskih tvrtki, sumiramo dojmove iz razgovora sa slučajnim prolaznicima.
U trgovačkim centrima krastavci, salata i salata nisu nešto posebno sniženi, kilogram se i dalje kreće oko 8 kuna za rajčice i 7 za krastavce.
 

Iz kategorije: Vijesti