Datum objave: 30. Listopad 2010

Begović: Čast nam je što smo Lučiću osigurali stipendiju

Diana Ferić
Diana Ferić
Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije, jučer je u svom domu u Tisnom, od Lea Begovića, predsjednika Uprave HEP-a, dobio stipendijski ugovor, kojim postaje HEP-ov stipendnist, piše Slobodna Dalmacija. Ono što je prije 15-ak dana obećano, promptno je i obavljeno.

Još malo pa magistar

Naime, Begović je prije dva tjedna bio u pratnji premijerke Jadranke Kosor koja je posjetila Lučića i tada mu je ponudio posao u HEP-a, budući da je Frane prije nekoliko mjeseci diplomirao na splitskom FESB-u na trogodišnjem studiju energetike. - Zahvalio sam se na ponudi za posao, godilo mi ju je dobiti, no tada sam Leu Begoviću kazao da sam upisao još tri godine FESB-a, nakon čega ću biti magistar. Tada mi je Begović ponudio pomoć pri školovanju, odnosno stipendijsku ugovor koji sam rado prihvatio - kazuje Frane Lučić.Jučer je Leo Begović sa stipendijskim ugovorom u ruci, uz pratnju suradnika, došao u obiteljsku kuću Frane Lučića u Tisno kako bi ugovor o stipendiranju i potpisao. - Potpisali smo ugovor, po kojemu će me HEP stipendirati do kraja moga školovanja. To bi značilo još jedno tri godine. Imam polagati neku razliku ispita i imam još dvije godine studija do titule magistra. Htio bih zahvaliti HEP-u i Leu Begoviću koji je ispunio svoje obećanje.Stipendijski ugovor mi je obvezujući i nakon studija postajem zaposlenik HEP-a - kazuje radosno Frane Lučić. Potpisivanje ugovora ga je razveselilo, jer, kako kaže, riješio je jedno veliko pitanje, pitanje svog zaposlenja. Poslije kornatske tragedije mnogi su mu obećavali posao, no HEP je bio najozbiljniji i najbrži ponuđač. - Ovo mi je poticaj da još brže završim školovanje i da što prije počnem raditi, zarađivati svoj kruh - kazuje Frane.- Uprava HEP-a izražava posebno zadovoljstvo što je mogla pomoći nastavak studiranja heroju kornatske tragedije koja je duboko dirnula čitavu Hrvatsku - kazao nam je pak Leo Begović, predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede, povodom odluke Uprave te kompanije o odobravanju stipendije. O samom iznosu Frane nije htio govoriti, s obzirom na tešku financijsku situaciju koja vlada u Hrvatskoj, no njegov se ugovor ni po čemu ne razlikuje od ostalih stipendijskih ugovora koje daje HEP.Prije 15-ak dana i premijerka Kosor je Frani obećala pomoć najavivši kako će razgovarati s Mladenom Bajićem, glavnim državnim odvjetnikom, kako bi dobila točne informacije u kojoj je fazi spor oko odštetnog zahtjeva u iznosu od oko 25 milijuna kuna, koji potražuje Frane Lučić na račun teškog invaliditeta koji je zadobio u kornatskoj tragediji.

Dugo sudovanje

- Očekujem da i premijerka Kosor održi svoje obaćanje i razgovara s odgovornima o odštetnom zahtjevu. Taj sudski postupak traje već gotovo dvije i pol godine i nadam se da će ga premijerka uspjeti malo ubrzati. Vjerujte, i meni je više mučno odlaziti na sud i sve to slušati po tko zna koliko puta, te ponovno duboko u svojoj duši iznova proživljavati strahote požara na Kornatu. Htio bih da se taj postupak okonča - zaključuje Frane Lučić. (Slobodnadalmacija.hr)
Iz kategorije: Vijesti