Datum objave: 11. Studeni 2010

Šibenik prosječan po broju pobačaja

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Broj pobačaja u Hrvatskoj smanjio se za devet puta u posljednjih desetak godina ali se  u šibenskoj bolnici ne bilježi takav drastičan pad. Lani je, po riječima dr Nikice Živković, šefa  Odjela ginekologije  i porodništva bilo je 730 poroda i 112 pobačaja. Od početka ove godine do danas obavljeno je  579 poroda i 84 pobačaja što znači da bi ova godina  mogla biti na razini lanjske. "Zanimljivo je da  je u šibenskoj bolnici znatno veći broj prekida trudnoće od mnogo veće,  splitske bolnice koja pokriva i puno veće područje. U toj je bolnici lani zabilježen tek 21 pobačaj. Zašto je na području cijele Hrvatske smanjen broj abortusa možemo samo nagađati. Moja pretpostavka je da je kod žena sazrela svijest o kontracepciji, one su danas upućene u sve načine sprečavanja neželjene trudnoće i koriste ih“,  ističe dr Živković.

Pobačaj = kutija šibica

Živković podsjeća da su  80-ih godina prošlog stoljeća   žene masovno dolazile na „čišćenje“, kako se pobačaj onda popularno nazivao.„ Primjerice,  1987 godine imali  smo 1350 poroda, ali i isto toliko pobačaja. Tada ljudi nisu shvaćali težinu i odgovornost zahvata, čemu je pridonosila i smiješna cijena  - abortus  je onda koštao otprilike kao kutija šibica! Bilo je uobičajeno- rodiš troje djece, a za svaku iduću trudnoću slijedi čišćenje“, priča dr. Živković ne želeći ulaziti u etičke i moralne sfere odluke o pobačaju. Ipak, priznaje da mu je drago što žene danas ne shvaćaju pobačaj olako kao 80-ih.

Sve više starijih  rodilja

Na pitanje smatra li da je broj pobačaja prividno smanjen zbog toga što žene idu na zahvat u privatne  ili ilegalne  ambulante dr. Živković odgovara: „To nitko ne može sa sigurnošću reći. Ipak ja smatram da  je abortus privatna stvar svake žene i nije na meni da istražujem. Nemam informacije da se netko u Šibeniku i okolici bavi ilegalnim pobačajima. Ipak, pretpostavljam da žene iz Šibenika odlaze u pobaciti u Split ili Zadar i obrnuto. To je logično jer živimo u maloj sredini“, smatra dr. Nikica Živković.Posljednjih godina na odjelu ginekologije  je veliki broj starijih žena koje se odlučuju na djecu.  „Kad obavljam vizitu po sobama vidim sve više žena iznad 40 godina. Došla su takva vremena da žene sve starije rađaju“, govori doktor Živković dodajući  da mlade djevojke, prema njegovom mišljenju, predugo čekaju s prvim djetetom, vjerojatno zbog egzistencijalnih problema.

Iz kategorije: Vijesti