Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 22 Studeni 2010 01:00

Prije 47 godina ubijen je John F. Kennedy

Napisala: 

Punih je 47 godina prošlo od atentata na američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedya koji je na današnji dan 1963. godine ubijen u Dallasu pod nikad razjašnjenim okolnostima. Iako malo tko u to vjeruje, u SAD-u još uvijek službeno vlada uvjerenje da je predsjednika iz skladišta s knjigama u zgradi u ulici Elm podno koje se JFK sa suprugom Jacqueline, guvernerom Johnom Conallyem i njegovom suprugom Nellie te dva agenta tajne službe, vozio u otvorenoj limuzini kabrioletu, ubio iz puške Lee Harvey Oswald.

Lee Harvey Oswald tvrdio da je nevin

Na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Jedan je metak pogodio i ranio guvernera, a dva su pogodila predsjednika u vrat i u glavu te mu raznijela dobar dio lubanje i mozga koji je tijekom obdukcije nestao. Nekoliko sati kasnije, kada je JFK u bolnici već bio preminuo, Oswald je uhićen i optužen za atentat na američkog predsjednika. Tvrdio je da je nevin, ali nije dobio priliku da se obrani pred sudom jer ga je vlasnik jednog noćnog kluba i mafijaški pouzdanik Jack Ruby ubio usred policijske postaje pred uključenim TV kamerama. Kao da atentat na predsjednika nije sam po sebi bio dovoljno apsurdan pa je i tobožnji atentator ubijen na nevjerojatno bizaran način što je dodatno raspirilo teorije zavjere koje su aktualne i danas, gotovo pedeset godina nakon ubojstva JFK-a.Vlast u SAD-u odmah nakon ubojstva u Texasu preuzeo je potpredsjednik Lyndon Johnson, u avionu Air Force One, u društvu JFK-ove supruge koja je još uvijek bila u haljini poprskanom suprugovom krvlju i dijelovima tkiva. Čuvena je njezina izjava da je u jednom trenutku tijekom Johnsonovog imenovanja za novog predsjednika shvatila da su «mače» na haljini zapravo dijelovi Kennedyeva mozga.

Metak s putanjom protiv svih zakona fizike

Najpoznatijim svjetskim političkim atentatom bavili su se mnogi. I u novije vrijeme povremeno se osnivaju vladine i neovisne istražne komisije koje bez puno uspjeha pokušavaju doznati tko je i zašto ubio do tada najmlađega predsjednika SAD-a i jedinog predsjednika katolika. Najpoznatije istražno tijelo koje se bavilo tim slučajem bila je čuvena Warrenova komisija koja je zaključila da je Oswald bio jedini atentator i da je predsjednika ubio iz nepoznatih razloga puškom «Carcano M91» sa snajperom. Jednako je čuveno i istraživanje tužitelja iz New Orleansa  Jima Garrisona koji je proveo vlastitu istragu i pokušao dokazati besmislenim zaključke Warrenove komisije i teze da nikakve zavjere nije bilo. Nije uspio, ali napisao je knjigu po kojoj je Oliver Stone snimio sjajan film «JFK». Od tada, brojni ugledni stručnjaci iz godine u godinu izlaze s novim tezama i kako vrijeme prolazi, sve je izglednije da Oswald nije bio sam, pod uvjetom da je uopće pucao. Mnogi svjedoci već su na dan atentata govorili o pucnjevima i sumnjivim likovima na travnjaku nasuprot zgrade, a forenzičari su, jednako kao i Jim Garrison, utvrdili da metak koji je prošao Kennedyu kroz vrat nije mogao pogoditi i guvernera, osim ako nije bio čaroban i djelovao mimo svih zakona fizike.No, kako god bilo, cilj onoga tko stoji iza jedne od najvećih misterija 20. stoljeća je ostvaren, a nekoliko godina kasnije u atentatu je ubijen i predsjednikov brat Robert Kennedy nakon što se kandidirao za predsjednika SAD-a. Motiva za smaknuće obojice bilo je napretek jer smrt Kennedyevih podjednako je priželjkivala mafija, domaći ultra desničari, moćni industrijalci, politički neprijatelji, rasisti i cijela vojska onih kojima se nije sviđala politika klana Kennedyevih.

Ne pitaj što domovina može učiniti za tebe

Povijest će ga upamtiti po akciji u «Zaljevu svinja» kada je CIA pokušala s kubanskim emigrantima zbaciti s vlasti Fidela Castra, odnosno pomorskom blokadom te komunističke srednjoameričke države u listopadu 1962. godine kada je svijet nekoliko dana bio na rubu nuklearnoga rata. Diljem svijeta olakšanje je stiglo tek nakon sporazuma Kennedya i sovjetskog lidera Nikite Hruščova koji je pristao na povlačenje raketa s Kube što je dovelo do sklapanja Moskovskog sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa. «Ne pitaj što domovina može učiniti za tebe već što ti možeš učiniti za domovinu» poznati je citat JFK-a koji je zaslužan za potpuno provođenje građanske ravnopravnosti za američke crnce što je bio najveći korak u borbo za njihova prava nakon što ih je Abraham Lincoln oslobodio od ropstva i slučajno ili ne, završio jednako kao i Kennedy. Ubijenom predsjedniku se među zasluge stavlja i osvajanje mjeseca jer je upravo on pokrenuo taj NASA-in program.Tijekom mandata u Bijeloj kući predsjednički je par prvi uveo «celebrity» standarde u politiku, bio je jako spretan u PR-u, a tijekom kratke vladavine izgledali su poput kraljevske obitelji i u širokim građanskim krugovima uživali veliku popularnost.Jack Kennedy bio je poznat i kao veliki zavodnik. Deseci knjiga napisane su o njegovim preljubničkim aferama, a i Hollywood se desetljećima bavi tom temom. Poznato je da su on i brat Boby bili, svaki u svoje vrijeme, u romantičnoj vezi s pokojnom glumicom Marilyn Monroe, a prema nekim teorijama zavjere ona je upravo zbog toga i ubijena. O JFK-u sigurno će se još dugo pričati priče a misterija njegovog ubojstva teško da će ikada biti riješena.ČUVENI ZAPRUDEROV FILM, SNIMKA UBOJSTVA JFK-a

Objavljeno u Vijesti

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!