Datum objave: 14. Prosinac 2010

Šetnica u Kanalu zainteresirala Šibenčane

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Koliko će šetnica u kanalu Sv. Ante biti široka, kakva će biti biciklistička staza,dokle će se moći automobilom, hoće li biti sportskih sadržaja, kako će vatrogasci u slučaju opasnosti savladati neprohodan teren?.., pitali su sinoć znatiželjni Šibenčani predstavljače projekta turističke valorizacije kanala Sv. Ante. Da je interes za budući izgled kanala Sv. Ante ogroman, svjedoči i činjenica da je galerija Gradske knjižnice sinoć bila ispunjena do posljednjeg mjesta a Šibenčanima nije smetalo ni dvosatno stajanje na nogama kako bi dobili bolju sliku o budućem izgledu kanala. Cijelu priču o projektu valorizacije kanala sv. Ante detaljno su prezentirali Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije, Gojko Berlengi, Voditelj UNDP-ovog projekta COAST i Nikola Bašić, arhitekt i projektant.

Kanal – zapuštena vojna ostavština

Nikola Bašić, šibenski arhitekt s prebivalištem u Zadru, poznat po projektiranju zadarskog pozdrava Suncu, morskih orgulja i spomenika u suhozidu u čast poginulim vatrogascima na Kornatu osjetio je potrebu da sa okupljenima podijeli posebnu, emotivnu dimenziju koju on osobno ima s kanalom sv. Ante: „Meni je uplovljavanje u kanal iz smjera Sv. Nikole uvijek prva asocijacija na Šibenik. Iz djetinjstva se sjećam mitskog prostora mračnih i surovih klisura i prijetećih „Hitlerove očiju“, a nakon izlaska iz kanala sjećam se specifičnog mirisa grada. Mirisa po svježem kruhu iz  pekare pomiješanim sa balegom sa ...“ pričao je nostalgično Bašić dok su stariji Šibenčani značajno frktali nosevima i njušili zrak. Vrativši se u sadašnjost, arhitekt je govorio o budućoj viziji razvoja projekta, etapama šetnice od uvale Duboka preko vidikovca kod vile Mir, pa sve do otočića Školjića i tvrđave sv. Nikole. „Mentalna slika ovog prostora u glavama Šibenčana su zapreke, bodljikava žica, vojni objekti bivše JNA koji su nepristupačni i u rasulu. Želim tu sliku promijeniti, ali nije nužno rušiti sve neugledne vojne objekte, moguće ih je transformirati“m, objašnjavao je Bašić i na slici pokazao primjer kako stari hangari u vojarni Minerska mogu biti pretvoreni u ugostiteljski objekt.

Bungee jumping sa vrha kanala?

Iznio je idejne projekte uređenja crkvice sv. Ante i pristaništa za brod, a jedan od planova je izgradnja lifta koji bi vodio iz tunela „Hitlerove oči“ prema gore, do najviše točke na vidikovcu, odakle puca pogled na cijeli grad i okolicu, a mogao bi se iskoristi za planinarenje i neke adrenalinske sportove.Govoreći o potrebi komunikacije lijeve i desne obale kanala, Bašić se zapitao kako je moguće da ni dan danas ne postoji brodska veza od Jadrije prema tvrđavi Sv. Nikole, ili uvali . „Potrebno je ostvariti komunikaciju kanala morem i kopnom“, kazao je.

Odluka dogodine

Konačna odluka o rezultatu natječaja kojeg je raspisao UNDP kroz projekt COAST bit će donesena u lipnju iduće godine, nakon čega bi trebala početi realizacija 18-mjesečnog projekta uređenja kanala. Vrijednost cijelog projekta procijenjena je na milijun i 400 tisuća eura, od čega bi 25 posto trebala financirati Šibensko- kninska Županija. Ako projekt dobije zeleno svjetlo, a organizatori sinoćnjeg skupa uvjereni su da su šanse odlične, radovi na uređenju kanala počinju već iduće godine.

Iz kategorije: Vijesti