Petak, 03 Prosinac 2010 01:00

Bikarac se preselio u more uz rivu

Napisao/la: 

Mulo Krke od jutros je prekriveno starim željezom i automobilskim gumama koje su članovironilačkog kluba Calypso pod vodstvom Kike Curavića izvukli iz mora neposredno uz rivu.Devet marljivih ronioca cijeli će dan čistiti šibensku rivu sve do Doca, a sve što izvuku iz mora izložit će na mulu Krke na uvid nemarnim građanima Šibenika koji su smeće pobacali.

Od 10 ujutro do sad već su izvukli dva kontejnera puna otpada. Željezna ograda sa parkinga na mulu Krke pet godina je ležala pod morem, sad je prekrivena školjkama i muljem i može slobodno poslužiti kao muzejski eksponat, kao i stolice, gume i ostali neidentificirani otpad. „Ovo je deponij a ne obala. Smeće leži godinama leži na dnu mora, a nikoga nije briga“, ljute se ronioci. Govore kako su im vlasnici kafića u Docu obećali piće ako im uštede novac i izvuku stolice sa štekata koje svakog vikenda lete u more. Građani, mahom oni stariji zabrinuto vrte glavom, cokću jezikom i za „podvodni Bikarac“ krive mlađariju i huligane koji nezadovoljstvo izgubljenom utakmicom ili dosadnom subotom u gradu, ispoljavaju na imovini lokala uz more. Curavić je nedavno pokrenuo eko akciju čišćenja hrvatskog podmorja, do kraja idućeg ljeta namjeravaju očistiti hrvatsku obalu nakon čega se akcija šiti na čak trideset zemalja. Rekao nam je da se njegovi ronioci orijentiraju na željezo i krupni otpad, „plastiku i sitno smeće nema smisla čistiti jer se prije nabaca nego što se izvadi“, kaže Curavić koji je unatoč svemu pun optimizma i nade da će njegovi sugrađani uz ovakve akcije postati ekološki svjesniji.   Pogledajte video sa akcije čišćenja:

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!