Datum objave: 28. Prosinac 2010

Upitnost samo jedne etaže pod Poljanom

Diana Ferić
Diana Ferić

Glavni šibenski trg Poljana za nekih devet mjeseci trebao bi postati veliko gradilište jer je gradska vlast definitivno odlučila ispod tog nekadašnjeg šetališta generacija Šibenčana, a danas improviziranog parkirališta, graditi javnu garažu za 130 automobila. Kako doznajemo od šibenskog dogradonačelnika Franka Vidovića, gradit će se samo jedna podzemna etaža i to zato jer, uvjerava nas on, stručnjaci s kojima su se gradski oci konzultirali, smatraju da više od jedne etaže sa 130 parkirnih mjesta na toj lokaciji Šibeniku nije potrebno. «Svjestan sam toga da nam svakoga dana u centru grada nedostaje između 1 200 i 1 500 parkirnih mjesta, ali svejedno ne želimo graditi pod Poljanom više od podzemne etaže sa tih 130 parkirnih mjesta koji će biti dovoljni za potrebe knjižnice, kazališta, gradske uprave i nekolicine drugih korisnika u staroj gradskoj jezgri. Jednostavno ne želimo otvaranjem više parkirnih mjesta pod Poljanom prometno opteretiti taj dio grada, a nedostatak parkirališta riješit ćemo u perspektivi otvaranjem javnih garaža na mjestu sadašnjeg Vatrogasnog doma, čim tu službu preselimo u drugi dio grada, odnosno kada se realizira projekt Draga gdje je investitor zamislio veliku javnu garažu» kaže dogradonačelnik Vidović koji vjeruje da će radovi na podzemnoj garaži ispod Poljane započeti u rujnu 2011. godine.

On tvrdi da je projekt usuglašen sa strukom što argumentira predinvesticijskom studijom, Programom urbanističkog – arhitektonskog natječaja za idejno rješenje uređenja Poljane koji je u studenom ove godine izradila «Plus Puls arhitektira» iz Zagreba. U tom dokumentu odrađene su priprema za kopanje na Poljani, utvrđene programske smjernice, uklapanje projekta u prostor, ubavljena arheološka izviđanja, a definiran je i izgled samoga trga Poljane nakon što podzemna garaža jednom bude izgrađena. Vidović u razgovoru za Šibenik News nije niti pokušao prikriti da je zagrebački biro posao odradio uz jasni naputak šibenske gradske vlasti koja je precizno zatražila da se studija izradi za  jednu jedinu podzemnu etažu. Iako su svjesni, što Vidović otvoreno priznaje, da Šibeniku u centru već sada nedostaje tisuću i pol parking mjesta, a u budućnosti će bez ikakve sumnje parkinga nedostajati još više. Pa zašto onda Grad insistira na jednoj, prostorom za parking tako ograničenoj podzemnoj etaži?

S kim god smo u Šibeniku pričali na temu parkirališta ispod Poljane, bilo da je riječ o ljudima iz struke ili običnim građanima, njihov stav je jedinstven. «Taj prostor treba maksimalno iskoristiti, a kad se već jednom kopa, dodatne podzemne etaže sigurno neće značajno povećati cijenu» tvrde naši sugovornici. No, dok u neslužbenom razgovoru svi brane tu tezu, kada treba dati izjavu za medije, uglednim šibenskim arhitektima naglo se odsječe jezik. Ipak, predsjednik Šibenskog građanskog foruma Vlado Kužina, za razliku od preplašenih arhitekata otvoreno kritizira odluku gradske vlasti. « Itekako pažljivo pratimo sve što se događa s Poljanom pa nam tako nije promakla ni odluka Grada da se ispod Poljane gradi samo jedna etaža, sa svega 130 parkirnih mjesta, što nema smisla. To što nismo već u startu reagirali, nikako ne znači da nismo protiv tog nelogičnog projekta. Baš suprotno, jer odlučno ćemo kad za to dođe vrijeme reagirati i pobrinuti se da ta ideja vlasti ne prođe. Procijenili smo da je bolje u ovom trenutku ne izlaziti s primjedbama nego ćemo onoga trenutka kad krene natječaj za izvođača radova i procedura općenito, inicirati javno prikupljanje potpisa od Šibenčana i jasno tražiti da se pod Poljanom gradi minimalno 500 parkirnih mjesta» tvrdi Vlado Kužina koji je uvjeren da tada neće biti prekasno za izmjenu projekta. Štoviše, on je uvjeren da će Grad pod pritiskom građana i Šibenskog građanskog foruma izmijeniti projekt i da će se u rujnu pod Poljanom Maršala Tita početi kopati tri podzemne etaže. «Kada dođe vrijeme za to, mi ćemo svim silama lobirati za 500 parkirališnih mjesta pod Poljanom i sigurno uspjeti u svom naumu. Na tom projektu pokazat ćemo svu snagu ŠGF-a» najavljuje Kužina.

U opoziciji bio za tri etaže, na poziciji mu valja samo jedna

Da se pod Poljanom izgradi podzemno parkiralište, u Šibeniku nije nova ideja, Najdalje je prije nekoliko godina s tim planom bila otišla uprava poduzeća "Gradski parking" koje se zalagalo za izgradnju dvije etaže podzemnih garaža i trgovačkom etažom poput «Importanne centra» na zagrebačkom glavnom kolodvoru. Zanimljivo je da je sadašnji dogradonačelnik Franko Vidović, koji je u to vrijeme HDZ-ove vlasti bio drugi čovjek u Gradskom parkingu, zagovarao ideju o tri podzemne etaže koja mu danas očito više ne odgovara.

 

Iako je Franko Vidović itekako svjestan koliko je nedostatak parkinga u centru Šibenika problematičan,  smatra da gradnja druge ili treće podzemne etaže pod Poljanom ne bi ništa riješila. «Otvaranjem novih parkirališnih mjesta na prostoru vatrogasnog doma, odnosno u Dragi, dugoročno ćemo  riješiti taj golemi problem i ništa nam ne bi pomoglo da ispod Poljane gradimo još dvije ili pet etaža, samo bi centar grada zagušili automobilima što nećemo dopustiti. Ovako ćemo donekle riješiti parking za tih par institucija u centru i urediti trg Poljanu, sve za oko 18 milijuna kuna. Gradnja trgovačke etaže ne dolazi u obzir jer privatni poslovni prostori u staroj gradskoj jezgri i ovako zjape prazni» kaže Vidović. Realizacijom projekta pozabavit će se javno poduzeće "Gradski parking" koje posluje korektno i imaju dobar rejting kod banaka, kaže dogradonačelnik koji ne zna kad Grad može očekivati ostvarenje drugog dijela plana, gradnju garaže na mjestu sadašnjeg vatrogasnoga doma jer dvadesetak milijuna kuna potrebnih za iseljenje na već utvrđenu novu lokaciju i gradnju nove zgrade, treba dati država.

Kome je u interesu nedostatak parkinga u centru?

Nakon razgovora s ljudima iz vlasti, uvida u dokumentaciju, predinvesticijsku studiju, nije niša jasnije zašto Grad insistira da se pod Poljanom gradi samo jedna podzemna parking etaža kad i sami kažu da već danas Šibeniku dnevno nedostaje i do tisuću i pol parking mjesta u staroj gradskoj jezgri? Nejasno je i zašto se ljudi iz struke toliko boje istupati u javnosti, a «off the records» su spremni drvljem i kamenjem napadati taj gradski projekt i nazivati one koji stoje iza projekta pogrdnim imenima. Na kraju, nejasan je i stav Šibenskog građanskog foruma koji, iako je apsolutno protiv gradnje jedne etaže i žele pod Poljanom barem 500 parkirnih mjesta za automobile, čekaju da se radovi zalaufaju da bi tek onda organizirali peticiju i tražili od građana da se očituju o Poljani potpisima.

Kao da je nekome u interesu da se problem nedostatka parkinga u centru Šibenika ne rješava, jer kako drukčije objasniti toliko nelogičnih pitanja bez odgovora? Na kraju, još će se ispostaviti da je legenda o katakombama ispod Poljane puno više od legende pa će skupu mehanizaciju usred kopanja i peticije zaustaviti arheolozi, a od parkinga neće biti ništa. Kako god bilo, prekrasni glavni gradski trg kojim su šetale generacije Šibenčana, još će neko vrijeme biti grezo, improvizirano parkiralište, na sramotu vlasti i građana.

 

Iz kategorije: Vijesti