Datum objave: 04. Svibanj 2011

20. obljetnica podizanja hrvatske zastave u remontu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Prošlo je 20 godina otkad su radnici „Remonta“, tadašnjeg MTRZ-a „Velimir Škorpik“ prvi put podigli hrvatsku zastavu u okruženju neprijateljske JNA, izrazivši time otpor prema velikosrpskoj politici. U povodu jubilarne obljetnice tog događaja danas su  položeni vijenci na Gradskom groblju Kvanj u spomen na poginule branitelje. Nakon toga   je u NCP-Remontnom brodogradilištu  podignuta hrvatska  zastava u znak sjećanja na taj dan.

Masakr u Borovom Selu potaknuo otpor

Događanja od 5. svibnja 1991. godine prisjetili su se zaposlenici tadašnjeg vojnog brodogradilišta koji su podizanjem hrvatske zastave pokazali spremnost na otpor velikosrpskoj politici koju je provodila neprijateljska vojska. Sudionik Stipe Biluš ispričao je kako je čin dizanja zastave potaknuo masakr u Borovom selu gdje je ubijeno 12 hrvatskih policajaca. „Spontano smo se okupili dva dana kasnije kako bi izrazili prosvjed protiv JNA koja je zločincima u Borovu čuvala leđa. Samo dizanje zastave nitko nije planirao, a čin otpora radnika bio je simboličan i spontan“, kazao je Biluš. Od tadašnjeg vojnog vrha zaposlenici su tražili osudu zločinačkih pothvata na području Kijeva, Potkonja i Borovog sela te deblokadu prometnica. Još su se nadali da će JNA opet biti narodna vojska, što se međutim nije dogodilo.

Liste za odstrel

„Nije nas bilo strah, ponos, srce i saznanje da radimo nešto za hrvatsku državu nije nam dopustilo strah“, istaknuo je Branko Peran, jedan od sudionika. Ipak zaposlenici remonta tek su kasnije saznali da su se našli i na listi za odstrel. Formiran je streljački odred od 15 vojnih obveznika i lista za odstrel hrvatski orijentiranih radnika za koju su saznali tek nakon rata i zgrozili se. „Rekli smo sami sebi, jesmo bili ludi majko moja, ali nismo bili ludi već ponosni i puni elana za stvaranje hrvatske države“, Radnici su uspjeli i zastava se već 20 godina vijori na ulazu u NCP Remontno brodogradilište koje također danas slavi svoj dan.

NCP izlazi iz krize i traži mlade stručnjake

Vlasnik Goran Prgin  osvrnuo se na trenutno stanje u Brodogradilištu.„Najgori dio krize je prošao, prošle godine smo imali najmanji promet, ove godine planiramo porast poslova za 17 do 20 posto. Vodimo vječnu bitku s bankama kako bi isfinancirali posao gradnje katamarana za norveško tržište“, rekao je Prgin i najavio otvaranje novih radnih mjesta za visokoobrazovane mlade stručnjake. „Lani smo zbog krize morali otpustiti dio radnika, sad ih polako opet zapošljavamo. Nedostaje nam visokoobrazovane radne snage, voditelja projekata i mladih stručnjaka koji imaju snage i volje za rad“, pozvao je Prgin mlade da se natječu za te poslove, a  pohvalio se činjenicom kako su svi članovi  nove uprave NCP _ RBŠ -a  mlađi od 40 godina.

Iz kategorije: Vijesti