Datum objave: 02. Svibanj 2011

Božanić se obrušio na ribare prosvjednike

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja neće popustiti pritiscima niti dozvoliti ilegalni rad agresivne skupine nekolicine ribara koji žele djelovati na čitavom ribolovnom moru i loviti kad hoće, gdje hoće i u bilo koje doba godine. Taj stav iznio je državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić na konferenciji za novinare u šibenskom ogranku HSS-a osvrnuvši se na prošlotjedni prosvjed ribara koji su na nekoliko sati blokirali Šibenski kanal.Božanić smatra kako traženjem njegove smjene i zahtjevima za proglašenje gospodarskog pojasa prikrivaju svoje stvarne interese, koji su isplivali na površinu u razgovoru s ribarima u četiri oka, a to je legalizacija izlova sa spornim namjenskim alatima bez obzira na njihovu namjenu, vrijeme i prostor lova određen pravilnikom i podzakonskim aktima. Državnom tajniku zanimljivo je i to što čelnici Koordinacija udruga Naše more, Istarski ribari i Mare Croaticum rade isključivo sa spornim alatima čija se upotreba definira pravilnikom.

Motiv: velika zarada

„Ove ribarske manjine su evidentno motivirane dobrom zaradom od koje ne žele odustati, a kroz svoj švercerski i nelegalni rad žele provoditi politiku ribarenja na svom području“, kaže danas Božanić koji u nekolicini prosvjednika ne vidi ozbiljniju ugrozu jer, kako kaže, ukupan ulov nezadovoljnika je manji od 1 posto ukupnog ulova svih ribara u Hrvatskoj. Prigovorio je medijskoj pompi koja se digla zbog 20 koćarica koje su se „pokvarile“ u kanalu sv. Ante i podsjetio da u Hrvatskoj ima 3900 registriranih ribarskih brodica.Predsjednik ŽO HSS-a Šibenik Zoran Smolić dodaje da je potrebno odrediti maksimalnu količinu alata te vrijeme i mjesto za njihovo korištenje. „Nije korektno da netko u jednom danu i potegu može pokriti nekoliko desetaka kilometara kvadratnih i uloviti ribe u vrijednosti nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna, a svi ostali nakon dva mjeseca rada uspiju uloviti jednog špara“.Doznajemo i da ministarstvo želi čuti prijedloge svih koje se tiču novi pravilnici; od ribarskih udruženja, lokalnih zajednice i struke žele čuti prijedloge vezane za namjenske alate za izlov ribe.Većina prigovora se odnosi na alate koji se koriste uz obalu i vuku blizu kopna te naseljenih mjesta i plaža što često stvara konflikte. Božanić se nada kako će donošenja prostorno vremenske regulacije korištenja alata svi biti zadovoljni i kompromis postignut.

Ministarstvo čuva cijenu plavog dizela

Vezano za proglašenje gospodarskog pojasa i osvrnuvši se na tvrdnje ribara da nakon ulaska u Europsku uniju neće moći raditi na području vlastitog ZERP-a Zoran Smolić podsjeća da treba dobro razlikovati pojam teritorijalnog mora od ZERP-a, te da je činjenica da sve zemlje članice EU imaju pravo ribolova na području svih zemalja članica, što će se uskoro odnositi i na Hrvatsku. "Pojedini ribari tvrde da nemaju pravo raditi u vlastitom ZERP-u, ali treba dobro razlikovati teritorijalno more od ZERP-a", podsjeća Smolić.Božanić je zaključno iznio nekoliko važnih poteza ministarstva usmjerenih ka boljitku ribarstva poput: sufinanciranja cijene plavog dizela ukoliko poraste iznad 5 kuna, sufinanciranja troškova za vezove ribarskih brodova i iskrcaj izvan domicilnih luka, davanje jednokratne potpore od 100 kuna po kilovatu pogonskog motora u koćarskom sektoru gdje je ulov u zadnje vrijeme jako pao, a istaknuo je kako se sprema i natječaj za sufinanciranje kupnje ribarske opreme i alata. Zaključno, Božanić je podsjetio kako su u njegovom mandatu izgrađena 22 nova ribarska broda rekonstruirano ih je 12 i kupljeno 30 novih brodova iz Amerike.

Iz kategorije: Vijesti