Datum objave: 22. Ožujak 2011

Matematiku predaju kemičari i ekonomisti

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kronični nedostatak profesora matematike i fizike konstanta je na Zavodu za zapošljavanje. Uz poplavu ekonomista i pravnika, matematičari i fizičari se traže pod povećalom, a osnovne i srednje škole u županiji često zapošljavaju nastavnike drugih struka da predaju taj predmet.

Iz županijskog Upravnog odjela za prosvjetu doznajemo kako su u  pojedinim školama nestručno zastupljeni upravo matematika, fizika i informatika.U osnovnim školama matematiku tako predaje 8 diplomiranih inženjera (elektrotehnike, strojarstva ili prometa), a fiziku 5 diplomiranih inženjera (elektrotehnike, strojarstva i rudarstva) dok informatiku nestručno predaju 3 inženjera elektrotehnike.

Tri godine se nitko ne javlja na natječaj

U srednjim školama matematiku također predaju inženjeri elektrotehnike, inženjeri prometa, a u nekim školama čak i diplomirani inženjer kemijske tehnologije i diplomirani ekonomist.Iz županijskog Ureda za prosvjetu tvrde kako su svi nestručni nastavnici dužni položiti pedagošku grupu predmeta kao uvjet za rad u školi. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, ukoliko se na natječaj ne javi osoba s odgovarajućom stručnom spremom, radni odnos se može zasnovati s osobom koja ne ispunjava propisane uvjete i to najduže na pet mjeseci, nakon čega se ponovo raspisuje natječaj.Primjerice, u dvije osnovne škole na području županije već više od tri godine na raspisani natječaj se nije javio profesor matematike pa su ravnatelji zatražili od ministarstva da odobri izvođenje nastave nestručnim osobama.

S PMF-a na posao

Zanimljivo je da se prema podacima Zavoda za zapošljavanje, među deficitarnim zanimanjima nalaze inženjeri strojarstva, koji unatoč tome završavaju u osnovnim i srednjim školama i predaju informatiku i fiziku. Na zavodu za zapošljavanje kažu da mogu jedino iznošenjem podataka o deficitarnim zanimanjima eventualno potaknuti ljude da se odluče na studij primjerice matematike ili fizike, iako su ta zanimanja, zbog njihove težine, klasično nepopularna. Spomenimo da u ovom trenutku na internet stranici Moj posao postoji 10 otvorenih natječaja za profesore, nastavnike i učitelje matematike te dva slobodna radna mjesta za predavače fizike.U svakom slučaju, upis na Prirodoslovno matematički fakultet i većinu studija prirodnih i tehničkih znanosti u ovom trenutku osigurava radno mjesto. Ako nigdje drugo, onda bar u prosvjeti.  

Iz kategorije: Vijesti