Datum objave: 10. Travanj 2024

HRVATSKI BISKUPI: Crkva je protiv pobačaja, eutanazije, surogat majčinstva, rodne teorije, ratova, siromaštva, nasilja nad ženama, seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatski biskupi na redovitom proljetnom plenarnom zasjedanju bave se i pitanjima pripreme Svete 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava, katoličkih škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova, pastorala stranaca, pastoralne brige za hrvatske branitelje te ovisnostima o kocki, a objavili su deklaraciju „Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu“ koja se odnosi na dostojanstvo svake ljudske osobe. Deklaracija naglašava stav Crkve protiv pobačaja, eutanazije, surogat majčinstva, rodne teorije, ratova, siromaštva, teškog položaja migranata, nasilja nad ženama, seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima.
-Crkva snažno zalaže za nepovredivo dostojanstvo svake osobe, stvorene na sliku i priliku Božju, i naglašava da se dostojanstvo ne može odrediti samo sposobnošću razmišljanja ili slobode jer svaka osoba, bez obzira na svoje stanje ili sposobnosti, posjeduje prirođeno dostojanstvo u svim okolnostima. Deklaracija osuđuje iskrivljavanje pojma ljudskog dostojanstva, koje neki koriste za opravdanje proizvoljnog stvaranja novih prava, zaboravljajući da se prava i dostojanstvo ne izvode iz subjektivnih želja ili preferencija. Deklaracija poziva na duboko promišljanje o vrijednostima koje čine temelj našeg zajedništva i naše vjere. Ona nije samo teološki ili doktrinarni dokument, već i poziv na akciju, na suosjećanje i na obnovljeni angažman za obranu dostojanstva svake ljudske osobe, rekao je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

Izvor. IKA

 

Iz kategorije: Vijesti