Datum objave: 12. Ožujak 2024

Šibensko - kninska županija pristupa mreži međuregionalne i transnacionalne suradnje sa sjedištem u Klagenfurtu

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je u Kulturnom centru Grada Skradina održana konferenciju za medije  vezano uz inicijativu pristupanja Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran, mreži za poticanje međuregionalne i transnacionalne suradnje sa sjedištem u Klagenfurtu.

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić pozdravio je sve okupljene i ukazao na važnost ove inicijative:
- Veliko mi je zadovoljstvo ugostiti vas ovom prilikom u predivnom Skradinu. Pristupanje Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran ima višestruke koristi za našu županiju, posebice u pogledu poticanja međusobne razmjene znanja, iskustva i ideja te razvijanja daljnjih oblika suradnje s drugim članicama Saveza kojeg čine regije iz više europskih država: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije - kazao je župan Jelić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec dao je svoju punu podršku ovoj inicijativi i osvrnuo se na odličnu suradnju koju Međimurska županija ostvaruje kako sa Šibensko-kninskom županijom, tako i s austrijskom saveznom državom Štajerskom koja trenutačno predsjedava Savezom Alpe-Jadran:

- Štajerska je jedna od bogatijih regija u Austriji te zajedno s Koruškom jedna od osnivačica ovog Saveza. Međimurska županija već godinama kvalitetno surađuje sa Štajerskom, zbog čega nam je izuzetno drago što je to prva savezna država u Austriji koja je uvela hrvatski jezik kao samostalni predmet nastave materinskoga jezika u redovnom školskom sustavu. Jedan od onih koji se najviše za to zalagao upravo je ministar Amon - istaknuo je župan Posavec.

Ministar za europske i međunarodne poslove i obrazovanje austrijske savezne države Štajerske, Werner Amon, osvrnuo se na impresivnu povijest Saveza koji je osnovan 1978. godine kao Radna zajednica Alpe-Jadran, a 2013. preimenovan u Savez Alpe-Jadran:
- Iz godine u godinu raste broj onih koji nam se žele pridružiti. U tom pogledu nas posebice raduju razgovori o pristupanju Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran, ali i o mogućoj bilateralnoj suradnji između savezne države Štajerske i Šibensko-kninske županije - istaknuo je ministar Amon.

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Josef Markus Wuketich, također je podržao inicijativu pristupanja Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran.

Na konferenciji su sudjelovali i gradonačelnik Grada Skradina Antonijo Brajković, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Biljane Gulin i direktor Regionalnog centra za investicije - Međimurje d.o.o Siniša Šalamon.

Iz kategorije: Vijesti