Datum objave: 05. Ožujak 2024

KUHAJTE S DUKI/ U 4. epizodi "Šibenskog gastro vremeplova" kuhamo Šibenski brudet po receptu iz 1873. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

U novoj, 4 epizodi serijala „Šibenski gastrovremeplov” koji možete pratiti na You Tube kanalu i Facebook stranici portala Šibenik NewsRecept naša gastroinfluenserice Duška Zaninović Duki kuha Šibenski brudet po receptu starom 150 godina. za šibenski brudet star 150 godina koji je u dokumentima Carla Mattiazzija pronašao urednik časopisa „Volim Šibenik” Stanko Ferić.

Ta je recept zapisan 1873. godine pa je moguće da potječe iz još dublje davnine. Možda je neka Šibenčanka zapisala kako je brudet kuhala njena majka ili baka? Nađen je među spisima Šibenčanina Carla Mattiazzija, opsjenara, mađioničara, plesača i prvog Hrvata koji je snimio film u Hoolywoodu, a moguće je da ga je zapisala njegova majka Market rođena Rakić, ali to nije pouzdano. Recept je jednostavan i zanimljiv, a brudet se u Šibeniku, ako je suditi po tom zapisu u 19. stoljeću kuhao samo ljeti”; ističe Stanko Ferić.

 Po svemu sudeći bio je sezonska ljetna spiza i bio je prilično asketski, a recept glasi ovako:

Kilogram ribe (ugora i škrpunića obavezno, a može i svake druge ribe najbolje škrpine i zubaca) sječene na veće komade stavi se u zemljanu posudu. Na ribu se nareže pola kile pomidora i dvije glave kapule. Posoli se, popapri, pokapa s pola decilitra slatkog vina (maraštine) i zalije s pola decilitra kvasine pa se prelije s pola litre bijelog vina i dva decilitra maslinova ulja. Posuda se malo protrese, poklopi ili pokrije pergamenom i stavi na laganu vatru ili u pećnicu da se kuha koliko treba, ali ne više od jednog sata.

Uz brudet bilo je preporučeno služiti kukuruznu puru kuhanu na slanoj vodi, a u boljim prilikama na čistoj juhi od ribe kako je to napravljeno u ovm serijalu. Uslast i kuhajte s Duki!

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti