Datum objave: 29. Veljača 2024

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo načelnika Općine Murter - Kornati Tonija Turčinova s 1600 eura jer je zlorabio svoja prava kao dužnosnik

Diana Ferić
Diana Ferić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je danas načelnika Općine Murter - Kornati Tonija Turčinova s 1600 eura jer je zlorabio svoja prava kao dužnosnik, tražeći da mu se ubrza izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju njegove nekretnine na Murteru.

Kako su pojasnili, Turčinov je povrijedio članak 7 c  Zakona o sprječavanju sukoba interesa tako što je slanjem dopisa Upravnom odjelu Šibensko-kninske županije zatražio žurno postupanje vezano za predmet u kojem je osobno tražio izdavanje građevinske dozvol, prenosiIndex.hr.

Požurnicom se tražilo da se požure predmeti koji su od interesa za općinu, uglavnom je bila riječ o građevinskim zemljištima, među kojima je bio i njegov. Temeljem požurnice dozvola mu je izdana 9. veljače 2022. godine.

Povjerenstvo je otvorilo predmet po službenoj dužnosti na temelju medijskih napisa, nakon čega su tražili podatke od općine i županije.

Turčinov je u bordelu u Austriji u travnju 2019. plaćao službenom karticom Općine Murter. Potrošio je 1560 proračunskih eura u austrijskom klubu La Cocotte.

Tvrdio je da je karticu u klubu upotrijebio pogreškom, jer je slična njegovoj privatnoj kartici, te da je osobno podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal kako bi obeštetio Općinu. Telegramu je hotel osporio autentičnost računa pa je portal objavio da je Turčinov lažirao račun za troškove u hotelu kako bi zataškao troškove bordela.

Nakon izbijanja afere najavio je da podnosi ostavku na mjesto vijećnika u županijskoj skupštini, ali i da, uz podršku svojih suradnika i sumještana, nastavlja raditi na započetim projektima u Općini Murter - Kornati. Drugim riječima, ostao je načelnik.

Protiv Turčinova je u prosincu prošle godine podignuta optužnica pred Županijskim sudom u Splitu zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnica je podignuta i protiv poduzetnika Tomislava Pešića, koji je osumnjičen da je Turčinova poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da mu pogoduje.

Iz kategorije: Vijesti