Datum objave: 25. Siječanj 2024

VIDEO: Istražujemo zašto više nema gavuna na šibenskoj ribarnici

Diana Ferić
Diana Ferić

Gavuna ili gire, kako tu ribu zovu južnije od Šibenika, a koja se tradicionalno jela u zimskim mjesecima ove zime nema na šibenskoj peškariji ni za lijek. Prodavači kažu da je Europska unija zabranila upotrebu migavice kojom se ta riba lovi. Nije baš točno, ali je blizu istine. Naime. Mediteranska uredba koju je potpisala i Hrvatska propisuje strogo na kojoj udaljenosti od obale i na kojoj dubini se ta mreža može koristiti pa se ribarima to ne isplati. Postoji i druga vrsta mreže za gavune, ali iz nje se ulov ne može istresti nego vaditi ribicu po ribicu ručno što nije isplativo jer bi cijena tako ulovljenih gavuna bila previsoka i nitko ih ne bi kupovao. Rezultat je da gavuna više nema na našoj trpezi, ali izgleda da su na to utjecali i neki prirodni faktori. Profesionalni ribar Ante Skelin iz Šibenika pokušao je ove godine gavune loviti s drugim alatom, ali ulova baš nije bilo pa je odustao.

„Ne mogu sa sigurnošću kazati što se dogodilo, mislim da za sada to ne mogu ni znanstvenici. Kolege koje su radili s mrežom potegačom migavicom više je ne koriste jer je Hrvatska, kao članica EU -a potpisnica Mediteranske uredbe koja propisuje određena pravila koja su suluda jer se ne mogu primjenjivati svugdje isto. Pokušalo se protiv toga boriti, ali bez uspjeha, a našim ribarima se ne riskira da ih se ne bi kaznilo. Gavun je riba koja nije ekonomski isplativa kao oslić ili srdela, ali u Šibeniku se posebno cijeni i othranila je generacije. Ja tvrdim da je kojim slučajem od pola kila da bi bila bi najbolja riba u moru, a nigdje nije tako ukusna kao ona koja se lovi na području Kaprija i Žirja. Oni se mogu loviti i ribama stajaćicama, ali to je mukotrpno, svaku ribu morate ručno izvaditi iz mreže. Ja sam ih pokušao ove zime i tako loviti, ali nema ih pa sam odustao. Migavica nije zabranjena, ali s njom se smije loviti ili 300 metara od kraja ili na 50 metara dubine, a to se ne može ispoštovati. Kolege odustaju, ali će za to biti obeštećeni.Toplo se nadam da ćemo gavun opet loviti i da ta vrsta nije nestala s našeg područja iako se biologija mora i mrijestilišta mijenjaju”, kazao nam je Skelin.

 

U EU se, prema Mediteranskoj uredbi ,protive upotrebi migavice jer ona u moru donosi puno štete. Uništava posidoniju, morsku cvjetnice koja je ključ života u Sredozemlju i u Jadranu.

 

 

 

                                                                                                   

 

Video

Iz kategorije: Vijesti