Datum objave: 22. Siječanj 2024

MUZEJ GRADA ŠIBENIKA / Za "Noć muzeja" spreman šarolik program, najbolji u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Bogat, raznovrstan  originalan program za ovogodišnju Noć muzeja koji će ih, kako je kazao Toni Brajković, viši kustos i ove godine svrstati među najbolje, ako ne  najbolji u Hrvatskoj pripremili su u Muzeju grada Šibenika. Predstavili su ga danas na konferenciji za novinare. Bit će tu svega od izložaba, radionica, posjeta stalnom postavu do utrke po trasi starih gradskih bedema do briškule I trešeta. 

Noć Muzeja održat će se u petak, 26. siječnja od 18 do 1 sat poslije pola noći. Ove godine je tema privlačenje nove publike u muzeje, a u Šibeniku su ciljana skupina gimnazijalci. 
Program će početi radionicama za djecu I to dvije -  jednoj će djeca slikati zajedničku sliku ,a u drugoj će izrađivati personalizirano, lakobrisivu tetovažu prema predmetima koji su izloženi u stalnom postavu, kakao je najavila Ivana Vučinović, voditeljica radionica.
 U prostoru za izložbe posjetitelji će moći najprije razgledati I aktualnu izložbu o šibenskim klapama pod vodstvom njezine autorice, više kustosice Marije Krnčević Rak.
“To je samo jedna od aktivnosti vezanih za tu izložbu. Predvidjeli smo I druženje sa šibenskim klapskim pjevačima, nastup najmlađe šibenske ženske klape “Gimnazijalke” te u 21 sat nešto što bi trebalo bit posebno atraktivno, a to je igra briškula i trešeta  kojoj će sudjelovati osam ekipa. Dočarat ćemo atmosferu toverne, a i gastro ponuda je vezana za tu temu pa će biti poslužene slane srdele”, objasnila je Marija Krnčević Rak. Po riječima Tonija Brajkovića bit će pozvano osam ekipa koji se prvi jave na e mail Muzeja grada Šibenika i igrat će u paru po dvoje.
U atriju Muzeja  Katarina Urem će održati predavanje o tome kako rukovati s umjetničkim predmetima prema znanju I iskustvu koje je stekla u okviru Erasmus programa u koji je bilo uključeno više europskim muzeja. 
Zabavno bi trebali I ove godine biti na edukativnoj igri “Dođi i pobjedi” koja je namijenjena djeci I odraslima. 
Predviđen je i zabavni program u sklopu kojeg će nastupiti dva gimnazijska benda,a nakon njih DJ Darko Relja Ritmo s “Disko gimnazijom”. “Budući da je tema ove godine razvoj nove publike mislimo da će ovi sadržali privući u Muzej, na Noć muzeja i mlade” zaključila je  Marija Krnčević Rak.
 
Noć Muzeja neće ni ove godine proći bez sportskih aktivnosti. Z suradnji s udrugom za sport I rekreaciju “Forca Šibenik” bit će održani utrka I pješačenje, tko što odabere po lokacijama starih bedema u Šibeniku.
“Drago mi je što je Muzej prepoznao naše aktivnosti u promociji sporta I rekreacije I što ih povezujemo s kulturom. Start će biti u 20 sati ispred Muzeja , a staza će voditi rivom do crkvice svete Nediljice i natrag do Muzeja, za pješake u dužini 2 km, a za trkač e 4 kilometra,a na kraju će svaki sudionik dobit prolazno vrijeme” kazao je u ime udruge Forza Šibenik Tome Travčić. 
Iz kategorije: Vijesti