Datum objave: 11. Prosinac 2023

REKVIJEM ZA TRADICIJU / Nema više prodaje tradicionalno pripremljenih slanih srdela iz bačve u kartu

Diana Ferić
Diana Ferić

Strahovali smo da ćemo nakon ulaska u Europsku uniju ostati bez prodaje nekih tradicionalnih namirnica. To se ipak nije dogodilo sa sirom i vrhnjem koje kumice i dalje prodaju, ali događa s jednim dalmatinskim specijalitetom – slanim srdelama koje se više ne smiju prodavat po komadima, iz bačava u kojima su zorile, zamotane u kartu. Prema propisima koje važe u EU, a to znači i u Hrvatskoj takva prodaja ne zadovoljava potrebne higijenske uvjete tako da će obitelj Računica, koja već 50 godina soli srdele na tradicionalni način i prodaje ih po komadima na šibenskoj pijaci ovih dana „zatvoriti butigu”. Mnogi se sjećaju kako se pijacom nekada širio miris njegovih slanih srdela iz bačve u kojima su sazrijevale, što sada odlazi u ropotarnicu povijesti. Tradicionalne mediteranske kuhinje nema bez tradicioalno usoljenih srdela.


„Obavijestili su me početkom ove godine da više ako ne mogu prodavati srdele i sada brojim zadnje dane. Mojim odlaskom sa šibenske pijace umire ova tradicija iako ima puno ljudi koji mi dolaze i kupuju srdele na komade. Mi ovo radimo već 50 godina, ja sam treća generacija. I moji sinovi su stekli znanje o tome kako na tradicionalni način usoliti srdele i mogli bi ovaj posao nastaviti, ali nam se to ne dopušta. Ja sam tu dok ne prodam zalihe i onda je gotovo”, kazao nam je Računica.
Slane srdele moći ćemo kupovati samo u dućanima, industrijski pripremljene i konzervirane, ali postupak njihove pripreme nema veze s tradicionalnim načinom soljenja i zrenja.

„Srdele zriju najmanje šest mjeseci do godine dana i to je takav postupak. Ne možete to ubrzati. Tako radi priroda. Takvih srdela sada više neće biti. Ja ne zamjeram ljudima koji provode zakone i pravilnike, ali zamjeram našoj vladi što se nije uspjela izboriti da sačuvamo neke tradicionalne vrijednost, a tradicionalni način soljenja i prodaje srdela u to sigurno spada”, kaže Računica.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti