Datum objave: 06. Prosinac 2023

Papa Franjo: Crkva je žena. Naš velikih grijeha je što smo je maskulinizirali. Crkvi je potrebna demaskulinizacija.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na posljednjem zasjedanju Vijeća kardinala u 2023. godini koje je počelo jučer i susretu s izaslanstvom Međunarodnoga teološkog povjerenstva, papa Franjo je najavio da će jedna od središnjih tema razgovora s kardinalima biti uloga žena u Crkvi i ženska dimenzija Crkve.
-
Crkva je žena i jedan od naših velikih grijeha to što smo Crkvu maskulinizirali – kazao je papa i upozorio da se problem njene demaskulinizacije se ne rješava ministerijalnim nego mističnim, stvarnim putem.
Predlažući balthazarovsko razlikovanje petrovskoga i marijanskog načela, prema kojemu je marijansko važnije od petrovskoga, jer je riječ o Crkvi zaručnici, Crkvi ženi, papa je ponovno istaknuo potrebnu njene demaskulinizacije.

Vijeće kardinala koje će raspravljati o ulozi žena u Crkvi i ženskoj dimenziji Crkve čine kardinali Pietro Parolin, državni tajnik; Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Papinskoga povjerenstva za Državu Grad Vatikan i Upravu Države Grada Vatikana; Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Kinshase; Oswald Gracias, nadbiskup Bombaya; Seán Patrick O'Malley, nadbiskup Bostona; Juan José Omella Omella, nadbiskup Barcelone; Gérald Lacroix, nadbiskup Québeca; Jean-Claude Hollerich, nadbiskup Luksemburga; te Sérgio da Rocha, nadbiskup San Salvadora de Bahia. Tajnik je biskup Marco Mellino.
Vijeće kardinala ustanovio je papa Franjo kirografom od 28. rujna 2013.
godine sa zadaćom da mu pomaže u upravljanju općom Crkvom i da razmotri projekt revizije Rimske kurije, koji se provodi u skladu s novom apostolskom konstitucijom Praedicate Evangelium, objavljenom 19. ožujka 2022. godine.

Iz kategorije: Vijesti