Datum objave: 24. Studeni 2023

Hrvatska je dobila svoje prvo vino od grožđa iz vinograda tretiranog UV svjetlom umjesto pesticidima. Proizveo ga je vinar Marko Duvančić, iz Razvođa.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska je danas dobila svoje prvo vino proizvedeno od grožđa iz vinograda tretiranog UV svjetlom umjesto kemijskim sredstvima. Vino je proizveo vinar Marko Duvančić, iz Razvođa, a javnosti je predstavljeno na posebnoj svečanosti u seoskom gospodarstvu „Pilipovi dvori” Agroturizma Duvančić. Prva hrvatska vina proizvedena od čistog i biološki djevičanstkog grožđa dobila su ime Ma i Pa. Ime Ma dolazi od riječi mama, a Pa od pape odnosno tata. Ma je bijelo, a Pa crno vino od autohtonih šibenskih vinskih sorti. Grožđe je uzgojeno u vinogradima na području Razvođa pod planinom Prominom, a vino je plod rada na razvoju i primjeni revolucionarne tehnologije tretmana bilja UV svjetlom umjesto kemijskim sredstvima. Proizvedeno je 4500 butelja vina od grožđa koje nije tretirano nikakvim kemikalijama nego samo UV svjetlom, a prvu butelju dobio je – papa Franjo u Rimu.

Tu revolucionarnu tehnologiju zaštite bilja i usjeva UV svjetlom razvila je šibenska tvrtka „Food 4 People” koju su osnovali inženjer strojarstva, stručnjak za energetiku i UV tehnologiju Martin Krstić i diplomirani ekonomist Zvonimir Bešlić, a koja koristi tehničku i infrastrukturnu podršku za razvoj novih proizvoda i tehnologija koju pruža Poduzetnički inkubator PIN u Šibeniku, pod vodstvom Trokut-a. Šibenska tvrtka „Food 4 you” razvija inovativnu tehnologiji zaštite vinograda, voćnjak, vrtova i usjeva od nametnika i bolesti ekološki podobnim i po ljudsko zdravlje neškodljivim UV svjetlom umjesto kemijskim sredstvima. Na razvoju tehničkih rješenja primjene UV svjetlosti u poljoprivredi te ispitivanjima njene stvarne učinkovitosti radi peteročlani tim u kojem su uz direktore i osnivače tvrtke, Martina Krstića i Zvonimira Bešlića, kao pokretače i nositelje razvoja te ideje, Marko Duvančić, vinogradar i vinar iz Razvođa kod Oklaja i predavač na Veleučilištu „Marko Marulić” u Kninu te vinogradar Mike Kurelić Pulley, vrhunski stručnjak iz IT sektora, a zadnjih petnaest godine u Apple Europa u Londonu za velike klijente. Temeljna istraživanja tvrtka Food 4 People provodi u suradnji s OPG Marko Duvančić, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Poljoprivrednim institutom Osijek, Veleučilištem „Marko Marulić” u Kninu, Energetskim institutom „Hrvoje Požar” te njemačkim Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE. Prvo istraživanja odradili smo ove gopdine u vinogradima OPG-a Marka Duvančića u Razvođu. Slijedeće godine nastavljamo istraživanje na Fakultetskom pokušalištu Mandićevac Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.
Zaštita vinograda, ali i voćnjaka te kako je najavljeno i vrtova, UV svjetlom iduće će se godine primjenjivati na većim površinama u Dalmaciji i Slavoniji.

Iz kategorije: Vijesti