Datum objave: 31. Listopad 2023

OBRAZOVANJE ZA NOVE KOMPETENCIJE / Završio projekt "ARS MECHANICA" u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Rezultati projekta 'ARS MECHANICA za nove kompetencije' predstavljeni su danas u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik koja je ujedno i nositelj projekta.

Projekt ARS MECHANICA za nove kompetencije nakon 46 mjeseci provedbe došao je svome kraju, a nastao je kao odgovor na zastarjele programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i neadekvatno stjecanje praktičnih vještina, nedostatak radne snage s adekvatnim znanjima i vještinama potrebnih tržištu rada, nedostatan interes za strukovna zanimanja i cjeloživotno učenje te slabu povezanost tržišta rada, gospodarskih subjekata, znanstvenih i socijalnih dionika i ustanova za strukovno obrazovanje.

- Nakon 46 mjeseci trajanja projekta ostvarili smo sve što smo planirali. Od edukacija, izrade niza nastavnih digitalnih materijala, novih programa za obrazovanje odraslih, uveli novo zanimanje tehničar strojarske instalacije, ukratko ispunili smo sve zacrtano. Budući centar  pružit će sve ono što škole koje obrazuju ove kadrove nemaju. Regionalnim centrom kompetentnosti dobivamo i nove suvremeno opremljene prostore što će nam olakšati rad, a prostor pruža i mogućnost bolje osposobljavanja odraslih. Prostor je namijenjen cijeloj ovoj regiji i na ovaj način pružamo podršku i mogućnost da rade na našoj opremi – kazala je koordinatorica projekta Mirjana Škugor.

Završnoj konferenciji nazočio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te je tom prilikom čestitao svim sudionicima na uspješnoj provedbi svih zacrtanih projektnih aktivnosti.

- Grad Šibenik je dao pravo građenja na 60 godina za prostor gdje se nalazi ovaj centar. Ovo je način na koji se razvija cijeli sustav školstva, a mi kao Grad ćemo to i dalje podržavati jer smatramo da ovaj grad ima nekoliko stupova na kojima se treba razvijati, a jedan od njih je školstvo. Nastojimo zadržati mlade ljude u Šibeniku te sufinanciramo i visoko školstvo i Veleučilište u Šibeniku te posebni dislocirani studij Sveučilišta u Zagrebu -istaknuo je Mileta dodavši kako će nas upravo znanje činiti konkurentnim u vremenu koje dolazi.

Župan Marko Jelić pohvalio je projekt i naglasio koliko je industrija bitna grana u našoj županiji, dok je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Zoran Živković ukratko kazao što su sve napravili.

- Kaže se da neku organizaciju ne čini zgrada nego ljudi, tako smo i mi ulagali u ljudske potencijale. Naši nastavnici su išli na edukacije, osnažili smo veze s gospodarskim subjektima, prezentirala smo naše programe učenicima osnovnih škola, organizirali dane otvorenih vrata…Nabavili smo vrijednu opremu koja će učenicima omogućiti lakše savladavanje gradiva – istaknuo je Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole.

Ukupna vrijednost projekta je 4.073.249,52 EUR, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda i to u 100% iznosu. Partneri u provedbi projekta bili su: Šibensko-kninska županija, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Tehnička škola Šibenik, Srednja škola Metković, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Impol-TLM d.o.o., Auto centar Šibenik d.o.o., Capax d.o.o., Klima elektro Šupe, Elektrolux TS d.o.o., Gambi d.o.o., Ivanal d.o.o., ZM-Vikom d.o.o., a tehnička podrška u provedbi projekta bila je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Kroz projekt, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, imenovani Regionalni centar kompetentnosti u podsektoru strojarstva, provela je unaprjeđenje i modernizaciju programa strukovnog obrazovanja učenika i osposobljavanja odraslih polaznika uključujući i mentore kod poslodavaca te osnažila kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika kroz niz stručnih usavršavanja i edukacija. Projektom je također uspostavila suradnju s ključnim dionicima (ustanovama za strukovno obrazovanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini, gospodarskim sektorom i visokim učilištima) kako bi se stvorili uvjeti za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja. Izrađeni su različiti dokumenti za upravljanje, razvoj i vrednovanje RCK, izrađena su i uvedena u nastavu 4 izborna modula te 3 neformalna programa za obrazovanje odraslih, suvremenom specijaliziranom opremom opremljene su radionice u 3 škole, Srednjoj školi Metković, Tehničkoj školi Šibenik te Industrijskoj-obrtničkoj školi Šibenik, a potpuno je opremljen i praktikum za kućne instalacije.

Nabavljena je računalna oprema za učionice i radionice škole. Organizirane su tri manifestacije Dan otvorenih vrata u svrhu promocije RCK i strukovnih zanimanja, promotivne radionice u osnovnim školama u svrhu informiranja o mogućnostima koje RCK ARS MECHANICA pruža strukovnim zanimanjima i zapošljavanju nakon završetka školovanja.  Organizirana su tri međužupanijska natjecanja učenika u disciplini Kućne instalacije, a 71 učenik sudjelovao je na školskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima. Organizirana su 2 Sajma poslodavaca u svrhu povezivanja poslodavaca i polaznika RCK. Realizirana su i 4 studijska putovanja u strukovne centre u Litvi, Finskoj, Njemačkoj i Austriji.

 

Iz kategorije: Vijesti