Datum objave: 24. Listopad 2023

Vodice ustrojavaju pomorske redare koji će brinuti o pomorskom dobru i zabranjuju pse, kućne ljubimce, toplese, alkohol i šugamane na svojim plažama.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Vodice donio je Odluku o redu na pomorskom dobru, opsežni dokument koji potanko regulira načine korištenja i zaštite javnog pomorskog dobra. Riječ je o kompleksnom aktu koji propisuje snažne mjere regulacije upravljanja, korištenja i zaštite pomorskog dobra. Najveća novost je ustrojavanje pomorskog redarstva odnosno pomorskih redara koji će čuvati pomorsko dobro i provoditi Odluku o redu na pomorskom dobru. Vodički pomorski redari imat će odore i redarstvene iskaznice, a bit će ovlašteni pokretati prekršajne postupke, kažnjavati prekršitelje, pregledavati osobne dokumente za utvrđivanje identiteta, uzimati izjave radi pribavljanja dokaza, pribavljati i tražiti dokaze uzimanjem pisanih izjava, fotografiranjem i video snimanjem te naređivati fizičkim i pravnim osobama provođenje odredbi o redu na pomorskom dobru Grada Vodica.

Za prekršitelje vodičke Odluke o redu na pomorskom dobru propisane su i rigorozne kazne u iznosu od 600 do 1300 eura. Između ostalog takve su kazne predviđene za ostavljanje šugama i drugih predmeta na plaži, dovođenje pasa i kućnih ljubimaca na prirodne i uređene plaže, dolazak na plažu bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima, konzumiranje alkohola na prirodnim i uređenim plažama, za hazardne igre na prirodnim i uređenim plažama i niz drugih prekršaja takstativno navedenih u Odluci o redu na pomorskom dobru.

Članak 43.
Zabranjeno je dovoditi i puštati kućne ljubimce na prirodne i uređene plaže. Psi se mogu dovoditi i puštati samo na plažama za pse koji su za tu namjenu posebno određene i označene. Vlasnik, odnosno posjednik kućnog ljubimca dužan je odmah očistiti plažu koja je onečišćena otpacima njegovog kućnog ljubimca.

Članak 44.
Na prirodnim i uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića, osim kada se te površine temeljem odobrenja nadležnog tijela koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga. Iznimno, rješenjem kojim se odobrava korištenje pomorskog dobra za organiziranje javnog okupljanja radi ostvarivanja gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, športskih, zabavnih i drugih interesa, može se odrediti da je konzumiranje alkoholnih pića na tim površinama dopušteno.

Članak 47.
Zabranjeno je na morskim plažama i drugim dijelovima pomorskog organiziranje hazardnih igara i igara na sreću te prikupljanje donacija i milodara.

Članak 48.
Na morskim plažama i drugim dijelovima pomorskog nije dopušteno kretanje bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima, osim ukoliko se radi o plaži koja je određena kao nudistička.

Članak 49.
Na prirodnim i uređenim plažama zabranjeno je ostavljati predmete osobne namjene (ručnike, druge plažne rekvizite i sl.). Predmeti iz prethodnog stavka koji su ostavljeni na prirodnim i uređenim plažama smatrat će napuštenim stvarima te će se ukloniti.

Zabranjeno je postavljati rasvjetu na način da je snop svjetlosti usmjeren u more. Zabranjeno je postavljati rasvjetna tijela u more ili na rekvizite (sup, daska za jedrenje, kanu i sl) kojima je svrha rasvjetljavanje mora. Zabranjena je uporaba svjetlosnih snopova bilo kakve vrste ili oblika, mirujućih ili pokretnih, ako su usmjereni prema nebu.

Iz kategorije: Vijesti