Datum objave: 24. Listopad 2023

TONINO PICULA: Europski parlament podržava uvođenju restriktivnih mjera prema Srbiji. Srbija mora preuzeti odgovornost za svoje postupke.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izvjestitelj za odnose između SAD-a i EU i predsjednik Radne skupine za zapadni Balkan u Europskom parlamentu Tonino Picula, razgovarao je o zabrinjavajućim sigurnosnim i političkim prilikama na zapadnom Balkanu s Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a za zapadni Balkan. Picula je istaknuo ključnu važnost zajedničkog djelovanja EU-a i SAD-a u obrani demokratskih vrijednosti i odlučnog stava prema onima koji ugrožavaju mir i stabilnost na tom području.
-Zabrinuti smo zbog razvoja sigurnosnih i političkih prilika na zapadnom Balkanu, posebno nakon nedavnih incidenata u kojima su srpske paravojne skupine ilegalno ušle na sjever Kosova. Ovo je situacija koja zahtijeva hitnu pažnju i zajedničko djelovanje EU i SAD-a, - istaknuo je Picula.

U skladu s nedavno usvojenom rezolucijom Europskog parlamenta, čiji je Picula autor i pregovarač, ponovno se naglasila podrška Europskog parlamenta uvođenju restriktivnih mjera prema Srbiji kao odgovoru na ove događaje. Ove mjere su namijenjene kao sredstvo pritiska i poticanja Srbije da preuzme odgovornost za svoje postupke. Picula je također istaknuo da proeuropske političke opcije u nekim susjednim zemljama Srbiji suočavaju s izazovima i pritiscima. Ovo je posebno važno za očuvanje demokratskih procesa u regiji.
Posebno je istaknuta ugrožena europska perspektiva Bosne i Hercegovine, gdje političko djelovanje Milorada Dodika predstavlja ozbiljnu prijetnju napretku prema članstvu u Europskoj uniji. Uz to, Picula je izrazio oprezni optimizam da bi do kraja godine moglo doći do napretka u dijalogu između Srbije i Kosova, te da će Bosna i Hercegovina biti potaknuta odlukom Europskog vijeća da ubrza reforme koje su nužne za daljnji napredak prema članstvu u EU.
Picula je naglasio važnost zajedničkog pristupa EU-a i SAD-a u rješavanju izazova na zapadnom Balkanu i potrebu za očuvanjem demokracije, mira i stabilnosti u toj regiji. S obzirom na sve tekuće izazove, suradnja između ovih dviju ključnih aktera će igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Zapadnog Balkana.

Iz kategorije: Vijesti