Datum objave: 29. Rujan 2023

NOVA DOZA LJUBAVI PREMA ŠIBENIKU / Izašao novi broj internetskog časopisa Volim Šibenik s puno lipih šibenskih priča

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi broj internetskog časopisa „Volim Šibenik” izašao je upravo danas, na Dan Grada Šibenika kao poklon Šibeniku za njegov dan. Možete ga pročitati na Volim Šibenik

U njemu donosimo niz zanimljivih tema i otkrivamo neke ličnosti čiji doprinos još nije dovoljno valoriziran, koji su, usudili bismo reći, marginalizirani i koji su ostali daleko od očiju javnosti, a to ne zaslužuju. To je slučaj sa šibenskim slikarom Vladom Petkovićem, pravi boemom umjetnikom čija je životna priča nevjerojatna. On je danas u poodmakloj dobi, ali mladenačkog duha  no muči ga što će biti s njegovim brojnim kiparskim i slikarskim djelima kada ga više ne bude. Možda će ovaj tekst isprovocirati nekog odgovornog u ovom gradu da se ta njegova umjetnička djela zbrinu.

To je i priča o našem mladom znanstveniku dr.sc. Josipu Skeji, jednom od najmlađih doktora znanosti u Hrvatskoj koji se bavi naoko nezanimljivim bićima – skakavcima i zrikavcima po čemu je poznat u svijetu, a u intervjuu nam otkriva i zašto su oni bitni za utvrđivanje stanja u našem eko sustavu. 
Donosimo i niz do sada nepoznatih priča iz šibenske povijesti, recept za jedno staro šibensko jelo od janjetine i na kraju zanimljivu kratku priču naše suradnice Karmen Jelčić „Babe – kale” koja će vas na maštovit način odvesti na šibensko Zagrađe i u stari Šibenik. 
Sadržaj:
 
INTERVJU / Dr.sc. Josip Skejo: Šibenik može dat svjetske stručnjake. Nikakvi šoldi i nikakvi dukati ne mogu plati šibensku maštu.
PRIČA / Karmen Jelčić: Šibenske babe – kale
-Surprise, ovo je babina kuća! - ponosno je kliknuo, pokazujući širokim elegantnim pokretom kuću ispred sebe. Umjesto kuću, zlovoljno sam gledala potpetice svojih novih cipela, sigurna da su stradale na grbavim izlizanim kamenim stepenicama kojima smo se spuštali prema, da, surprise. Ja sporo, nabadajući, a on ozaren i nošen valom oduševljenja.
 
ŠIBENSKI MANEVRI OD GUŠTA I SLASTI 1940. GODINE / Troši i guštaj jer evo nam rata na vrata, zabrinuto su zborili Šibenčani kada je Hitler 14. lipnja slavodobitno umarširao u Pariz, pokrenuo svoju vojnu silu na Veliku Britaniju. Rat je svima utjerao strah u kosti.
INTIMNA POVIJEST / Tko je oklevetao uglednog g. dr. Josipa da je začeo dijete u bludu sa svojom služavkom, a ženu mu optužio da to dijete podmeće mladom Dubrovčaninu Ivanu na službi u Šibeniku?
 
PORTRET / KIPAR VLADIMIR PETKOVIĆ: -Moje slike i skulpture su moja djeca. volio bih da ostanu na okupu i nastave trajno živjeti u mom rodnom gradu Šibeniku.
SKRIVENA BAŠTINA / Dragocjene fotografije Šibenika i Šibenčana s kraja 19. i početka 20. stoljeća iz Povijesnog muzeja Zemaljskog muzeja u Pragu.
 
CRNA KRONIKA NO53
-Šibenčani! Konačno! Otkriven je, uhićen i zatvoren vampir koji se noću uvlačio u kuće i do krvi grizao usnulu djecu
-Opljačkala brod „Dar Božji” pa se sami prijavili policiji kada su među vrećama kave i šećera otkrili 10 kila kokaina: -Mi smo lopovi, nismo kriminalci!
-Odvažni Šibenčani odlučnim istupom spriječili samoubojicu da napravi harakiri na Poljani. Samoubojica je uspio zabosti nož use, ali rana mu nije po život opasna.
-Opljačkana Carinarnica u Šibeniku. Lopovi iz strogo čuvanog carinskog kokošinjaca ukrali kokoši oduzete krijumčarima.
-Policija bi htjela da im škole, roditelji i svećenstvo pomognu obuzdati bojovno raspoloženu mladost Šibenika na nogometnim utakmicama
-Šibenski Jazz-band protjerao mađarski ciganski orkestar: Nećemo u Šibeniku čardaš, papriku i szekeli gulaš!
REKLAME
-Iznajmljuje se jedna mala soba s jednim malim krevetom i jednom malom nusprostorijom za malo novaca. Šifra: Mala loža
-SVAKODNEVNO Koncerat prvoklasne damen kapele, nastup zagrebačkih glumaca, balet, skečevi, komedije, operete, solo nastupi, kazalište, magičari i ostala razna zabava. VINO ŠIBENSKO, PIVO BEČKO !!! CIJENE NAJJEFTINIJE !!! 
Iz kategorije: Vijesti