Datum objave: 19. Rujan 2023

TURISTIČKI PROMET / Turističko vijeće TZ grada Šibenika zadovoljno statistikom-imali smo 5,3 posto više turističkih dolazaka i 3,3 posto manje noćenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Šibenika složili su se na jučerašnjoj sjednici . da su zadovoljavajući podaci o turističkom prometu u Šibeniku u prvih osam mjeseci ove godine, priopćili su iz gradske uprave. U tom razdoblju ostvareno je 191.402  dolazaka, što je porast od 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostvareno je 837.338 noćenja što je pad od 3,3 posto. Na administrativnom području Grada Šibenika su i turistička mjesta Grebaštica, Brodarica i Zlarin, koji su u promatranom razdoblju ostvarili 43.058 dolazaka i 337.812 noćenja, te je Grad u svojim teritorijalnim granicama u navedenom razdoblju ostvario 1.175.150 noćenja.

U hotelskom smještaju je ostvareno 313.402 noćenja ili 1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, hosteli su ostvarili 27.096 noćenja što je porast od 23 posto, dok kampovi sa 174.612 noćenja bilježe pad od oko 13 posto. Razlog je relativno veliko smanjenje kapaciteta. Ako promatramo turistička mjesta, statistički podaci su na razini lanjskih, te je ostvareno 383.912 noćenja. Najviše dolazaka su ostvarili domaći gosti, 32.654, i 126.306 noćenja što je porast od 24 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima. Od stranih gostiju, tradicionalno najviše gostiju nam dolazi iz Njemačke, s najvećim udjelom u ukupnom broju noćenja od oko 15 posto , te su ove godine ostvarili 147.563 noćenja, a iza njih slijede gosti iz Poljske, Austrije, Nizozemske, Slovenije i Češke. Sukladno podacima e-visitora možemo zaključiti da se polako vraćaju gosti s bliskoistočnih tržišta“, istaknuo je Karađole.

Gradonačelnik Željko Burić, kao predsjednik Turističkog vijeća TZ-a Grada Šibenika, zadovoljan je činjenicom da potražnja za Šibenikom kao turističkim odredištem ne jenjava iz godine u godinu.

Naš primarni cilj je jačanje pozicije Šibenika na turističkom tržištu na čvrstim temeljima održivog turizma u kojemu će naši građani pronaći svoje mjesto i dobrobit. Trudimo se razvijati raznovrsnu ponudu kojoj je zajednički nazivnik kvaliteta. Bogata kulturno-povijesna baština, festivalska ponuda, razvoj kongresnog i nautičkog turizma razlozi su da nas kao destinaciju biraju domaći i strani gosti, obitelji s djecom, poslovnjaci i mladi ljudi”, zaključio je gradonačelnik Burić.

Iz kategorije: Vijesti