Datum objave: 08. Rujan 2023

SPOMENDAN RUJANSKOG RATA / Program obilježavanja 32. obljetnice rujanskog ratnog podviga trajat će od 10. do 23. rujna

Diana Ferić
Diana Ferić

Bogat i raznovrstan program obilježavanja ovogodišnjeg Spomendana Rujanskog rata koji će trajati od 10. do 23. rujna predstavljen je danas na konferenciji za novinare ispred zgrade Šibensko – kninske županije na kojoj su govorili šibensko – kninski župan dr.sc. Marko Jelić i njegova zamjenica Iris Ukić Kotarac te predstavnici braniteljskih udruga. rujanski ratni podvig, koji je bio prekretnica u Domovinskom ratu i zahvaljujući kojem su stvoreni uvjeti za konačno oslobođenje Hrvatske.

Ove godine slavimo 32. obljetnicu Spomendana Rujanskog rata, a Šibensko-kninska županija je, kao i dosadašnjih godina, koordinator programa obilježavanja nastalog u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama i Skradinom, kao i općinama Unešić i Rogoznica.

Pozivamo sve građane, a naročito učenike i srednjoškolce da u što većem broju poprate događanja koja smo za njih pripremili kroz iduća dva tjedna, i tim se putem obrazuju o Domovinskom ratu kako bi istinu o njemu sačuvali od zaborava. – kazao je župan.

Ivo Plenča, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi“, pozvao je sve hrvatske branitelje i sudionike Rujanske bitke na sudjelovanje u obilježavanju 32. godišnjice Rujanskog rata, osobito u središnjoj proslavi, koja će se održati 22. rujna, na Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

Ovo je naš dan, naš praznik, stoga dođite i pridružite nam se u mimohodu gradom kojeg smo ponosno obranili! – naglasio je Plenča.

Program obilježavanja započinje u nedjelju, 10. rujna, u Velikoj Glavi i Dubravicama, gdje se komemoracijom i svetom misom obilježava Dan sjećanja na poginule branitelje skradinskog zaleđa.

U subotu, 16. rujna, u Vodicama se održava sad već tradicionalna manifestacija „Srcem protiv čelika“, koja osim 19. biciklijade istoga naziva, uključuje i mimohod hrvatskih branitelja, komemoraciju za sve poginule branitelje te prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ i prigodni kulturno-zabavni program.

Istog dana se u Šibeniku, na Šubićevcu, u popodnevnim satima, održava trail utrka „Rujansko srce“, u organizaciji DSR „Sport za sve“ 08 Forca Šibenik i BK Faust Vrančić Šibenik.

U nedjelju, 17. rujna, na više lokacija, odajemo počast poginulim hrvatskim braniteljima, i to u 9:30 kod kapelice u spomen na pok. Marinka Karduma; u 11 sati na Spomeniku pripadnicima USPDR-a „Jastrebovi“ u Mandalini; te u 16 sati u Rogoznici. U 17 sati, u Zečevu, započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodno obraćanje župana i drugih uzvanika te domjenak.

Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu služi se istog dana, u 11 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, a predvodi je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U ponedjeljak 18. rujna, za sve zainteresirane hrvatske branitelje Šibensko-kninske županije organiziran je besplatni posjet Tvrđavi sv. Nikole i Posjetiteljskom centru „Kanal sv. Ante“.

Istog dana, s početkom u 19 sati, otvara se popularna izložba ratnih fotografija, u organizaciji Udruge Volim Šibenik i Državnog arhiva u Šibeniku - „Šibeniče, ti si stina!“

U srijedu, 20. rujna, u 17 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina polažu vijence kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom u Pakovu Selu.

U četvrtak, 21. rujna, u 18:30 sati, u organizaciji šibenske Gimnazije Antuna Vrančića i pod vodstvom profesorica povijesti Irene Sačić i Suzane Slavice, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održat će se tribina pod nazivom „Obrana Šibenika u Rujanskom ratu '91.“

Središnja svečanost 32. obljetnice Spomendana Rujanskog rata održat će se u petak, 22. rujna, kada se ujedno obilježava i Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

Svečanost započinje u 18 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

U 19 sati započinje mimohod branitelja, kojem će se pridružiti i motoristi Vojno motociklističkog kluba Green Knights.

Prigodni kulturno-zabavni program na Trgu Pavla Šubića I. (ispred zgrade Županije) predviđa se za 19:30 sati, a Bakljada na šibenskom mostu u 20 sati.

O detaljima programa središnje svečanosti više u narednih nekoliko dana.

Program završava u subotu, 23. rujna, košarkaškim turnirom u organizaciji Košarkaškog kluba invalida Šibenik, koji će se u jutarnjim satima održati u Veteranskom centru Šibenik.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 32. OBLJETNICE SPOMENDANA RUJANSKOG RATA

(1991. – 2023.)

Nedjelja, 10. rujna 2023.

SKRADIN

Dan sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu

10:30 Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva za poginule branitelje kod Križa

na Velikoj Glavi

11:15 Sveta misa kod kapele Gospe Fatimske u Dubravicama

12:30 Zajednički objed ispod maslina

Subota, 16. rujna 2023.

VODICE

Srcem protiv čelika“

16:00 Rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“ u organizaciji BBK „Orlov krug“ – start Trg hrvatskih mučenika

18:15 Mimohod hrvatskih branitelja – Obala Vladimira Nazora (kod stare škole)

18:30 Komemoracija i polaganje vijenaca na Spomeniku poginulim braniteljima Domovinskog rata – Trg hrvatskih mučenika

20:00 Prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ – Trg hrvatskih

mučenika

20:45 Prigodni kulturno-zabavni program – Trg hrvatskih mučenika

ŠIBENIK

15:00 Trail utrka „Rujansko srce“, u organizaciji DSR „Sport za sve“ 08 Forca Šibenik

i BK Faust Vrančić Šibenik

Start utrke: 16:57h / 17:57h, PUB O22, Šubićevac

Nedjelja, 17. rujna 2023.

9:30 Polaganje vijenca kod kapelice u spomen na pokojnog Marinka Karduma

(Šibenski most)

11:00 Mandalina – polaganje vijenaca na Spomeniku pripadnicima SJP „Jastrebovi“

16:00 Rogoznica – polaganje vijenca kod Središnjeg križa na mjesnom groblju

17:00 Vojarna Zečevo – obilazak položaja, obraćanje uzvanika i župana, prigodni

domjenak

ŠIBENIK

11:00 Katedrala sv. Jakova - sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i biskupa Srećka Badurinu koju predvodi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić

Ponedjeljak, 18. rujna 2023.

15:00 Posjet Tvrđavi sv. Nikole i Posjetiteljskom centru „Kanal sv. Ante“ za

hrvatske branitelje ŠKŽ-a (polazak sa šibenske rive / brod Ždrelac)

ŠIBENIK

19:00 „Šibeniče, ti si stina!“ - izložba ratnih fotografija šibenskih fotoreportera i fotografa, u organizaciji Udruge „Volim Šibenik“ i Državnog arhiva u Šibeniku

Srijeda, 20. rujna 2023.

UNEŠIĆ

17:00 Polaganje vijenaca kod Spomen križa na mjesnom groblju svetog Jure

PAKOVO SELO

18:00 Polaganje vijenaca kod Spomen križa na mjesnom groblju i sveta misa

zadušnica za poginule hrvatske branitelje u crkvi svetog Frane

Četvrtak, 21. rujna 2023.

ŠIBENIK

18:30 „Obrana Šibenika u Rujanskom ratu '91.“ - tribina u organizaciji Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik i prof. povijesti Irene Sačić i Suzane Slavice, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“.

Gosti: ratni načelnik šibenske policije Nikola Vukošić, ratni veteran Miroslav Alić i novinar Stanko Ferić

Petak, 22. rujna 2023.

ŠIBENIK - SREDIŠNJA SVEČANOST

16:30 Humanitarni moto defile „Bitka za Šibenik“, u organizaciji MMC Green Knights CRO2 Ch121; Ruta: Most - Vodice - Gaćelezi - Čista - Piramatovci - Skradin - Pakovo Selo – Šibenik

18:00 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju

Kvanj

18:30 Komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Trg Andrije Hebranga, Šibenik

19:00 Mimohod branitelja prema rivi

19:30 Prigodni kulturno-zabavni program na Trgu Pavla Šubića I.

20:00 Bakljada na Šibenskom mostu

Subota, 23. rujna 2023.

ŠIBENIK

10:00 Košarkaški turnir u invalidskim kolicima u organizaciji Košarkaškog kluba invalida Šibenik, Veteranski centar Šibenik

Iz kategorije: Vijesti