Datum objave: 29. Kolovoz 2023

NEVRIJEME / Niz pomorskih nezgoda plovila i kupača u pogibeljnim situacijama zbog nevremena na moru. Na Jadriji nevrijeme nasukalo dva broda.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nevrijeme koje je zahvatilo Dalmaciju izazvalo je niz pomorskih nezgoda plovila i dovelo nekoliko kupača u pogibeljne situacije. U Malom Lošinju jako jugo odnijelo je kupača s plaže „Borik”. Nesretnog kupača, državljanin Republike Austrije iz mora su izvukli kupači, a Hitna medicinska pomoć na žalost ustanovili da je osoba preminula. Pomorske vlasti morale su intervenirati i naložiti izlazak iz mora većeg broja kupača koji se kupao po orkanskom jugu i dovodio se u opasnost životne pogibelji.
U Novom Vinodolskom Sslužbenici LI Novi Vinodolski uspješno su izvršili nekoliko spasilačkih akcija te posebno zahtjevnu akciju spašavanja dvije osobe sa otočića Sv. Martin, državljane Republike Mađarske, a koji su se tamo nasukali jastukom na napuhavanje, nakon što su sa mjesne plaže krenuli u rekreativno plivanje te su nedugo potom odneseni pod udarima jakog juga. Kod Dramlja, se nasukala jedrilica bez posade. Problema je bilo i u zadarskom akvatoriju. bez posade i onečišćenja mora, te je iz nadležnosti LI Crikvenica vlasniku naloženo organizirati komercijalno odsukavanje i tegalj, kada to dopuste vremenske prilike. Između otoka Vira i Paga, uočena je jedrilica koju je s veza otkinuo i odnio snažni vjetar, ali nakon intenzivnog traganja nije pronađena. Istovremeno vjetar i valovi nasukali su jedrilicu bez posade u Sv.Petru na moru, a spašavan je i državlčjanin Republike Slovenije koji je krenuo plivati za jet-ski plovilom koje je otrgnuto sa veza. Uspio se domoći kopna prije dolaska spasitelja.

Uslijed jakog nevremena došlo je do nasukavanja dva plovila na plaži Jadrija, sjedrilice duljine 10,6 metara, hrvatske zastave i glisera duljine 6 metara, njemačke zastave. Na plovilima nisu zatečene posade, niti je naknadno javljeno o stradanju ili ozljedama osoba povezanih sa dva plovila, a na poziciji nije uočeno niti onečišćenje mora. Pregledom su na plovilima uočena manja oštećenja. Preliminarnim očevidom na poziciji nasukanja utvrđeno je da su se plovila nasukala kao posljedica otrgnuća sa nedovoljno osiguranih vezova. Vlasnicima plovila je iz Lučke kapetanije Šibenik naloženo izvršiti komercijalno odsukavanje, kada to dopuste vremenske prilike. Osim navedenog izvanrednog događaja, u šibenskom arhipelagu dojavljeno je i nasukanje jedrilice kod otoka Arta Mala, bez stradalih i onečišćenja mora, kao i o jednoj osobi u moru, u pogibeljnoj situaciji između Prvić Luke i Šepurina. Osoba je spašena u koordinaciji MRCC Rijeka i Pomorske policije Šibenik.

Izvor i fotografije: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Iz kategorije: Vijesti