Datum objave: 27. Kolovoz 2023

ODGOĐEN "LIGHT IS LIFE " / Zbog najavljene kiše manifestacija će se umjesto sutra održati 3. rujna uz identičan program

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog najavljene kiše i jakog juga manifestacija "Light is Life" , koja se je trebala održati u ponedjeljak  28.kolovoza odgađa se za nedjelju 3. rujna s jednakim programom kakav je najavljen. U ponedjeljak će biti postavljena jedino svjetlosna instalacija "Svjetska populacija "i to u 20.20 h  na travnjaku ispred gradskog muzeja kako bi se obilježio važan trenutak i datum u našoj povijesti kada je Šibenik zasvijetlio, kada je su 1895. godine Šibenčani dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Šibenik je tako postao prvi grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Povijesna je činjenica da je na Niagari proradila prva hidroelektrana, ali i da su nedugo nakon naši tadašnji gradski oci sagradili hidroelektranu Jaruga i 11 kilometara dug dalekovod od Lozovca do Šibenika kako bi mogla zasvijetliti javna rasvjeta.

Manifestacijom „Light is life“ želi se podsjetiti na ulogu i značaj svjetla i struje za Šibenik, ali i cijelo čovječanstvo.

Autor manifestacije Zoran Lučić Luca ističe kako su ovogodišnja tema klimatske promjene, odnosno želi upozoriti na ono što se događa u svijetu, ne ulazeći u to radi li se o klimatskom ciklusu ili je glavni krivac za to čovjek, odnosno prekomjerno korištenje fosilnih i drugih energenata.

Glavna boja manifestacije bit će crvena jer je ona upozoravajuća pa će tako sve fasade na šibenskoj obali, a čak i javna rasvjeta te sama katedrala sv. Jakova, biti obojene u crvenu boju. Išli smo toliko daleko da se pozabavimo tematskim vatrometom koji će biti u tri boje; prva će biti plava koja obilježava nastanak života na planetu Zemlji, druga boja će biti zelena koja predstavlja život i prirodu, a treća će biti crvena koja upozorava na situaciju u koju smo došli. Zadnja raketa će biti bijele boje i simbolizirat će nastavak života“, pojasnio je Lučić Luca.

Bit će održan i cjelovečernji koncert od sat i pol vremena, a na plutajućoj bini nastupit će „4 tenora“. Koncert počinje u 21 sat, a trajat će do 22.30 sata, dok je u 22 sata na rasporedu vatromet nakon kojeg će koncert biti nastavljen.

Instalacije će biti postavljene na travi, od hotela Krki prema katedrali sv. Jakova. Opet ćemo instalirati Teslin transformator, a na Poljani će na LED ekranu tri puta biti prikazan film „Nikola Tesla“ Mira Brankovića. Ove godine imamo instalaciju kojom ćemo se sjetiti nositelja cijelog projekta prije 128 godina, a ona se zove 'Ante Vitez Šupuk – gradonačelnik Grada Šibenika'. Imamo instalaciju koja se zove svjetska populacija, a riječ je o zemaljskoj kugli oko koje će biti postavljeno 10 simbola čovjeka kao jedinke, a deseti će gorjeti u crvenoj boji koja je i glavna boja manifestacije. Boja će simbolizirati desetmilijarditog čovjeka koji će se, prema projekcijama, roditi 2050. godine. Također, održat će i trek utrka oko stare gradske jezgre“, naglasio je autor manifestacije.

Promet na rivi će biti reguliran tijekom manifestacije, a ovisno o broju posjetitelja policija i prometno redarstvo će donijeti odluku o zatvaranju ri

Iz kategorije: Vijesti