Datum objave: 25. Kolovoz 2023

TURIZAM / Ljeto 2023. - posljednji pozdrav dosadašnjem turizmu bez glave i repa. S Nacionalnim planom održivog turizma počinje nova era turizma u Hrvatskoj.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vlada Republike Hrvatske donijela je jučer Nacionalni plan održivog turizma do 2027. godine i akcijski plan njegove provedbe. Za provođenje plana osigurano je čak milijardu eura. Nacionalni plan proizlazi iz Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine koji je usklađen s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine i temeljnim dokumentima i politikama Europske unije. Cilj Razvoja održivog turizma u Hrvatskoj je podići kvalitetu života i rada lokalnog stanovništva i gospodarski i društveni napredak hrvatskog društva u cjelini, definiranje Hrvatske kao autentične turističke destinacije koju karakteriziraju gostoljubivi, otvoreni i srdačni ljudi, raznolikost njenih regija te bogata prirodna i kulturna baština.
Turizam u Hrvatskoj,
naglašava se u Nacionalnom planu održivog turizma, više je od poduzetništva. To je način života. S ciljem zaštite i još bolje prezentacije resursa, kao i očuvanja duha dobrodošlice po kojem je prepoznatljiv hrvatski turizam, nužno je zaustaviti negativne trendove poput prekomjernog opterećenja prostora i sezonalnosti te pokrenuti održivu razvojnu paradigmu u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini. I zato, kako bismo ostvarili viziju, želimo, poštujući nasljeđe, valorizirati kulturnu baštinu, ali i način života, autohtonu hranu i ostale brojne prednosti temeljene na identitetu svih regija.

Iz kategorije: Vijesti