Datum objave: 19. Kolovoz 2023

ZAŠTITA ŽENA / U ponedjeljak i u Šibeniku akcija "Sigurnost žena je odgovornost države

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska udruga mladih i Kulturna udruga Fotopoetika pridružile su se brojnim ženskim organizacijama i inicijativama u provedbi javne akcije „Sigurnost žena je odgovornost države“ . Akcija će se održati u ponedjeljak 21. kolovoza s početkom u 16 sati u 13 gradova u Hrvatskoj, među ostalim i u Šibeniku.

U Šibeniku će se akcija održati na raskrižju ulica tzv Masne, Kalelarge te Ulice kraljice Jelene, a akciji su pozvane pridružiti se sve ostale žene koje zajednički ili pojedinačno žele pozvati državnu na odgovornost u osiguravanju života svake žene. Riječ je o simboličnom prekidu svake aktivnosti na 15 minuta.

U nastavku prenosimo tekst Ženske mreže Hrvatske:

Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu.

Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

1.listopada ove godine će biti 5. godina od stupanja na snagu Istambulske konvencije a država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena.

Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.

Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida!

Tražimo:

1. da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida;

2. definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu;

3. donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;

4. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu;.

Cijeli tekst pročitajte na poveznici!

Iz kategorije: Vijesti