Datum objave: 07. Kolovoz 2023

PROGNOZA VREMENA / Danas u Dalmaciji nestabilno uz pljuskove, od sutra ponovno toplije

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijeme u Hrvatskoj ovih je dana esktremno nestabilno, posve neuobičajeno za sredinu ljeta, te, što je posebno zabrinjavajuće, izaziva velike probleme u vodnom sustavu. Kada će se situacija stabilizirati i kada dolazi vrijeme prikladnije ovom dobu godine objasnila je Tea Blažević, meteorologinja N1.

Navodi i kako u Dalmaciji može biti izraženijih pljuskova. Iz DHMZ-a upopzoravaju da bi na tom području, zbog jake kiše, moglo doći do bujičnih i urbanih poplava. Osim toga, iz DHMZ-a najavljuju promjenljivo oblačan dan, na Jadranu i uz dulja sunčana razdoblja. U Lici ujutro lokalno magla.

Zbog utjecaja ciklone i dalje na pojedinim mjestima u zemlji ima kiše i pljuskova, kako u unutrašnjosti tako i duž Jadrana. “Ipak, jačanjem grebena anticiklone situacija će se postupno stabilizirati, što je dobra vijest za poplavljena područja”, ističu u DHMZ -u.

Osim toga, opadaju vodostaji Drave i Mure u Austriji i Sloveniji što doprinosi stabilizaciji vodostaja. “U nastavku ponedjeljka još lokalno može biti obilnije oborine, osobito duž Jadrana i u područjima uz Jadran”.

Od sutra sve toplije

 Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni, prema večeri prolazno i jači. Na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, na jugu prijepodne i sredinom dana prolazno jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 19 do 24, na Jadranu između 24 i 28 °C, prognoza je za ponedjeljak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Od sutra, piše Blažević, vrijeme će biti postupno stabilnije, sunčanije i toplije, a očekuju se i vrućine koje će doprinijeti smirivanju situacije na poplavljenim područjima. “U noći sa srijede na četvrtak može biti prolaznih pljuskova, većinom na sjeverozapadu, sjeveru i u središnjim predjelima unutrašnjosti”, zaključuje Blažević.

Iz kategorije: Vijesti