Datum objave: 03. Kolovoz 2023

Ustavni sud presudio u korist don Stipe Perkova: Imao je pravo s oltara prozvati Stipu Petrinu načelnika općine Primošten i bio je zbog toga nepravedno osuđen.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ustavnog suda donio je presudu u korist don Stipe Perkova i potvrdio da je imao pravo oltara prozvati Stipu Petrinu, načelnika općine Primošten. Ustavni sud je štoviše utvrdio da su niži sudovi koji su po tužbi Stipe Petrine kaznili don Stipu, povrijedili njegovo pravo na vjeroispovijest i slobodu govora.
Podsjećamo da je don Stipe tijekom mise u crkvi Svetog Roka u Primoštenu, pozvao sve prisutne vjernike da mole protiv "zla Stipe Petrine", odnosno da "mole za dušu Stipe Petrine". Na taj je način javno žigosao postupke načelnika Petrinine kao zlo. Na Ustavnom sudu je konstartirano da je don Stipe s oltara prozvao Petrinu nakon uklanjanja križa iz parka don Ive Šarića u Primoštenu. Na misi je pozvao sugrađane da "mole za načelnika Petrinu, da mu Bog oprosti", budući da je "osobno dao nalog svojim službama da križ odnesu na smetlište. Molio molilo je i za oprost onima koji su sudjelovali u „zlu činu zbog tobožnje uzurpacije općinskog prostora, gdje je križ prvotno postavljen".
Zbog tih riječi načelnik Petrina je tužio don Stipu zbog povrede njegove časti, ugleda i dostojanstva. Te je tražio novčanu odštetu. Prvostupanjskom presudom Općinski sud u Šibeniku osudio je don Stipu i odredio da Stipi Petrini mora isplatiti odštetu od 10 000 kuna. Sud je utvrdio da Stipe Petrina nije križ bacio u smeće, niti je u svojstvu načelnika Općine Primošten dao nalog za to nego je djelatnicima komunalnog poduzeća dao samo usmeni nalog da križ koji je bez odobrenja nadležnog tijela bio postavljen na javnoj površini uklone i predaju ga onome tko ga je i postavio. Don Stipe se na ovu presudu žalio, ali ju je potvrdio Županijski sud u Zagrebu potvrdio uz obrazloženje da je bogoštovlje, odnosno štovati Boga, znači davati mu svoju ljubav, pobožnost, služiti mu i biti odan, a sloboda toga nikako ne znači povredu prava osobnosti drugih osoba i to prava na dostojanstvo, čast i ugled.
Spor je zvršio na Ustavnom sudu koji je presudio da su sudovi u Šibeniku i Zagrebu pogriješili kada su osudili don Stipu te mu oduzeli pravo na slobodu vjeroispovijesti, mišljenja i govora. Štoviše Ustavnog suda je mišljenja da se država neosnovano umiješala u ovaj slučaj kada naložila don Stipi da plati odštetu načelniku Petrini.

Iz kategorije: Vijesti