Datum objave: 30. Lipanj 2023

ŠTRAJK / Radnici poduzeća „Cesta Šibenik” i Sindikat prometa i veza Hrvatske zahtijevaju sazivanje izvanredne sjednice Skupštine Šibensko–kninske županije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Radnici poduzeća „Cesta Šibenik” koji štrajkaju već tri tjedna boreći se za svoja elementarna radna i ljudska prava i Sindikat prometa i veza Hrvatske, uputili su otvoreno pismo Željku Buriću, gradonačelniku Šibenika i predsjedniku Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice i Stipi Petrini, predsjedniku Skupštine Šibensko – kninske županije kojim, između ostaloga traže hitno sazivanje izvanredne sjednice Šibensko – kninske županije na kojoj će se raspravljati o problemima u poduzeću „Ceste Šibenik” i uzrocima koji su doveli do štrajka.

U pismu Željku Buriću kao gradonačelniku Šibenika i predsjedniku ŽO HDZ-a Šibensko – kninske županije radnici poduzeća „Ceste Šibenik” i sindikat kažu:

Poštovani gradonačelniče i predsjedniče najjače oporbene stranke u Županijskoj skupštini, nevolja nas je navela da Vam se ovim putem obraćamo, iako smo, moramo priznati, očekivali da će te nam se vi na bilo koji način obratiti. Zaposlenici smo poduzeća kojeg je osnivač Županija šibensko-kninska, a ujedno smo u velikoj većini i građani grada Šibenika, kojemu ste Vi gradonačelnik. U zaštiti svojih materijalnih, a prije svega socijalnih prava, odlučili smo se suprotstaviti samovolji pojedinaca Upravi poduzeća CESTE ŠIBENIK d.o.o., kao i predstavnicima osnivača u osobi župana ove županije gospodinu Marku Jeliću. Nakon što smo iscrpili sve demokratske i zakonske metode komuniciranja i traženja zaštite naših prava, a na koje su se oglušili i direktor, i župan, a i članovi Nadzornog odbora, pristupili smoo opravdanoj i zakonskoj borbi za naša prava, a to je organizacija štrajka. O opravdanosti organizacije štrajka pravorijek je dao i Županijski sud u Šibeniku proglašavajući ga legitimnim i zakonitim. Na žalost, ni to nije bilo dovoljno da se navedeni pojedinci osvijeste i odustanu od svojih odluka koje namjeravaju donijeti, a koje nemaju nikakvog uporišta u bilo kojem segmentu funkcioniranja poduzeća. Interesi su očito neki veći, zakulisni, osobni. Sve vodi ka scenariju zatvaranja ovog uspješnog poduzeća u korist pojedinačnih interesa i osobne koristi. Sudbina koja čeka sadašnje zaposlenike je ulica i zavod za zapošljavanje.

I tu se mi, gospodine Buriću pitamo, zašto je izostala Vaša reakcija na događanje u Cestama Šibenik. Vi kao gradonačelnik trebali biste brinuti o socijalnom statusu vaših sugrađana i njihovih obitelji, jer nas je više od stotine i sa obiteljima činimo brojku koja ni u kom slučaju nije zanemariva. Da se radi i o pojedinačnim slučajevima valjalo bi reagirati, a kamo li u našoj situaciji. S druge strane kao predsjednik stranke koja je trenutno vodeća oporbena stranka u županijskoj Skupštini bilo bi dobro da ste već pokrenuli raspravu o stanju u Cestama Šibenik, kroz sazivanje izvanredne sjednice Skupštine. Mi zaposlenici svjesni smo da će štrajk imati za posljedicu i neke negativne učinke, a prije svega zbog vremena pune turističke sezone. Sada, i sto puta do sada kažemo mi želimo raditi, a ove zakulisne radnje i političke obračune valjalo bi rješavati kroz demokratske procedure i načine. Stoga vas gospodine Buriću molimo za vašu osobnu i političku reakciju, mi to čekamo kao i čitava Hrvatska koja se je s nama solidarizirala, i to što hitnije što prije.

Sindikat prometa i veza Hrvatske u otvorenom pismu Stipi Petrini, predsjedniku Skupštine Šibensko – kninske županije kaže:

Kao što Vam je poznato, od 12.06.2023. godine traje štrajk u trgovačkom društvu CESTE ŠIBENIK d.o.o., a od 16.06.2023. godine radnici prosvjeduju ispred zgrade Šibensko-kninske županije u vremenu od 12 do 15h. Iako je Županijski sud u Šibeniku donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev tužitelja CESTE ŠIBENIK d.o.o. i utvrđuje da je štrajk zakonit, odnosno da je organiziran s dopuštenim ciljem i svrhom, radi zaštite i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa članova, a da reprezentativni Sindikat ima pravo kolektivno pregovarati radi donošenja, odnosno izmjene propisa kojim su uređeni materijalno pravni status i visina plaće radnika, župan Marko Jelić, kao predstavnik Skupštine Društva odbija prihvatiti takvu odluku, odnosno ne želi dati ovlaštenje direktoru Društva da pristupi kolektivnim pregovorima radi zaključenja kolektivnog ugovora na razini CESTE ŠIBENIK d.o.o. Iako je podrška radnicama i radnicima CESTE ŠIBENIK d.o.o. dana od 11 cestarskih trgovačkih društava koje su održale štrajk solidarnosti diljem Hrvatske dana 23.06.2023. godine od 12 do 13 sati, kao i unatoč činjenici što su 29.06.2023. godine najavljene pripreme za generalni štrajk solidarnosti na razini Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u znak potpore radnicima CESTE ŠIBENIK d.o.o., župan Marko Jelić i dalje odbija razgovarati s predstavnicima radnika i predstavnicima Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH). Slijedom navedenom, a s obzirom da je interes SPIVH i radnika da štrajk što prije završi, kako bi radnici što prije krenuli s radom, molimo da sazovete izvanrednu sjednicu na kojoj će se raspraviti o problemima u trgovačkom društvu CESTE ŠIBENIK d.o.o. na kojoj bi se donijeli zaključci i moguća rješenja, sve kako bi se spriječilo nanošenje daljnje štete poslovanju trgovačkog društva CESTE ŠIBENIK d.o.o. zbog ne rješavanja nastalih problema od strane direktora društva Roberta Miljkovića, kao i ignoriranja od strane Nadzornog odbora društva i župana Marka Jelića. 

Iz kategorije: Vijesti