Datum objave: 26. Lipanj 2023

VREMENSKA PROGNOZA / Danas sunčano i toplo, slijedi pogoršanje, u srijedu i u Dalmaciji kiša

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas će biti najsunčaniji i najstabilniji dan u novome tjednu. Iznad naših krajeva tlak će biti malo povišen, zrak topao, a frontalni poremećaji još uvijek daleko od Hrvatske", piše HRT.

Stoga na istoku uglavnom sunčano. Jutarnja temperatura oko 15, a najviša dnevna do 29 Celzijevih stupnjeva. Popodne će mjestimice puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a ponajprije uz slavonsko gorje, uz dnevni razvoj oblaka, može pasti i pokoja kap kiše.

U središnjim predjelima prvi dio dana pretežno vedar, a zatim će biti umjerene naoblake, no kiša se ne očekuje. Najniža temperatura od 13 do 16 stupnjeva, a danju vruće, oko 30.

UV indeks vrlo visok

Obilje sunčanih sati i na zapadu zemlje, a popodnevna temperatura od 27 u gorju do 32 stupnja na sjevernome Jadranu. Ali još će u noći i ujutro podno Velebita bura lokalno biti jaka, moguće s olujnim udarima. Zatim će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak prema otvorenome moru srednjeg i južnog Jadrana u popodnevnim satima, prolazno i jak, pa će i more biti valovitije.

U prvom dijelu dana na dalmatinskoj obali pak uglavnom umjerena bura. Ovdje će prevladavati vedro, noć će biti topla, a dan vruć pa će temperatura ponegdje porasti i do 33 Celzijeva stupnja. I na jugu zemlje slične vremenske prilike - sunčano i vruće, more temperature oko 25 stupnjeva mnoge će mamiti na osvježenje, no pripazite kod izlaganja suncu jer je UV indeks vrlo visok.

Sutra stiže promjena u veći dio zemlje

Od utorka kreće promjena koja će prvo zahvatiti kontinentalni dio zemlje.

"U većini krajeva prijepodne pretežno sunčano, a od sredine dana sa sjeverozapada postupno jače naoblačenje, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito navečer i u noći. U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Na kopnu će zapuhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Na Jadranu ujutro burin, poslijepodne slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, a prema kraju dana na sjevernom dijelu bura u jačanju. Najniža jutarnja temperatura na kopnu od 12 do 17, na moru od 19 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 28, na Jadranu od 28 do 33 °C", piše DHMZ.

Na moru idući dani nestabilniji iako će i dalje sunčanih sati biti mnogo. U utorak više oblaka i lokalnih pljuskova bit će ponajprije na sjevernome Jadranu, a u srijedu češće u Dalmaciji gdje će prolazno puhati i umjereno jugo. Pod Velebitom pak jaka bura s kojom će doći i malo svježiji zrak.

Iz kategorije: Vijesti