Datum objave: 16. Lipanj 2023

SVAĐA NA GRADSKOM VIJEĆU / Gradonačelnika Burića naljutilo pitanje vijećnika Slavice o kakvom procvatu Šibenika on govori

Diana Ferić
Diana Ferić

Pitanje Ivana Slavica, vijećnika Nove Ljevice gradonačelniku Burića o kakvom on procvatu grada govori kad Šibenik ima sve manje i manje stanovnika izazvalo je svađu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća nakon više od tri sata vijećanja, a izazavo ju je odgovor gradonačelnika Burića: „Blago nama s oporbom koja negira realnost, na njima je stvarno budućnost i perspektiva. Nadalje, blago nama s mladim ljudima koji nemaju osnovne elemente odgoja koji moraju dovući iz kuće. (...) Ako vi svoj grad ne percipirate na način kako ga percipira 99 posto hrvatske javnosti, vi imate problem i ja vam preporučujem da nađete novu sredinu s kojom ćete se identificirati - rekao je Burić.

I onda je počelo. Šibenik In je objacio transkript te svađe:

Tonči Restović (SDP) prema Draganu Zlatoviću, HDZ-ovom predsjedniku GV-a: - Ako ne možete voditi sjednicu iz nekog razloga ima tu i potpredsjednik...

Zlatović: - Ma dajte molim vas...

Restović: - Ne, ne, ozbiljno...

Zlatović: Budite uljudni. Sad izvolite reći repliku i dosta više vaših komentara!

Restović: - Evo, sad ovako, prvo za javnost: to kad gradonačelnik vrijeđa ljude koji ne misle kao i on, koji čitaju službene statistike koje su u suprotnost s njegovim šarenim naočalima  i kad zanemaruje da su danas troškovi života u Šibeniku za obitelj s dvoje djece, ako imaju prosječna primanja, toliki da ne mogu ovdje živjeti. I onda kaže tu rečenicu koju smo puno puta čuli od članova HDZ-a: "ako vam se ne sviđa odite odavde". I onda ga predsjednik Gradskog vijeća štiti, a ne štiti nas, članove Vijeća, onda ovo i nema nekakvog smisla. I ne samo da ste bezobrazni, nego ste prešli crtu, i vi i gradonačelnik danas.

Zlatović: - Haha...

Restović: - Pa se vi sad smijte koliko hoćete...

Zlatović: - Ma mogu se ja vama smijati...

Restović: - Koliko god hoćete se smijte sami sebi. Poslušajte sutra što ste govorili...

Zlatović: - Poslušat ću, poslušajte i vi...

Restović: - ...pa onda odgovorite na pitanje jeste li bili bezobrazni ili niste.

Zlatović: - Ja vam sada kolega Restoviću dajem opomenu zbog vrijeđanja predsjednika Gradskog vijeća jer govorite da sam bezobrazan. Ni jednom vam riječju nisam na bilo koji način uskratio neko vaše pravo.

 

 

Restović: - Rekli ste da skričimo i da dižemo ruke nekontrolirano.

Zlatović: - Nisam ja vama ništa rekao.

Restović: - Gradonačelnik je izvrijeđao barem nekoliko vijećnika, niste riječ rekli...

Zlatović: - Ma dajte...

Restović: - Da vam opet to ponovim...

Zlatović: - Ma dajte, molim vas...

Restović: - Da nastavim, u 2023. govoriti nekome tko ne misli kao on, da se odseli iz Šibenika, u trenutku kad Šibenik u zadnjih ne znam ni ja koliko godina gubi stanovništvo, je iznimno bezobrazno i vrijeđa sve stanovnike grada Šibenika. I nakon toga se dignuti i odšetati vani je nešto na što je predsjednik Vijeća morao reagirati.

Zlatović: - Kolega Restoviću, vi mene ovdje stalno učite poslu. Ja nikog od vas ne mogu zadržati, ni vas nisam uspio zadržati kad ste u jednom dijelu sjednice otišli ća.

Restović: - Predsjedniče, ako vi ne razumijete razliku između gradskih vijećnika i gradonačelnika, onda vam ja to nisam kriv. Ali pokušajte biti uviđavni prema vijećnicima koji su vas izabrali da budete predsjednik.

Zlatović: - Vi me niste izabrali, vi za mene niste glasovali.

Restović: - Ja se ispričavam, ja sam glasao. U svakom slučaju, ta tvrdnja ako ne mislite kao mi, onda ste neprijatelji grada...

Zlatović: - Ma nismo nikoga...

Restović: - ...je potpuno bedasta. I ako ćete tako i dalje voditi sjednicu, onda ovo nema nikakvog smisla.

Zlatović: - Ajmo mi ovo prekinut, jeste li vi izgovorili svoju repliku? Ako ste nezadovoljni mojim radom možete pokrenuti postupak mog razrješenja i basta! Idemo dalje, kolega Rajić se javio za riječ.

Restović: - Govorio sam...

Zlatović: - Opet vi?

Restović: - U čemu je problem?

Zlatović: - Isteklo vam je vrijeme?

Restović: - Ma...

Zlatović: - Odmahujete rukom?!

Restović: - Mašem rukom jer vi vodite ovu sjednicu tako da nekome date da govori nakon odgovora na pitanje, a nekome ne date.

Zlatović: - Ja sam jedan od vijećnika i tako se i ponašam.

Restović: - Pa dobro, u redu, ja vas i potičem da se tako ponašate.

Zlatović: - Jeste li zaključili raspravu?

Restović: - Nisam.

Zlatović: - Niste?

Restović: - Ne. Hoćete me slušat ili...

Zlatović: - Slušam ja vas dobro.

Restović: - Aha, ok. Hoćete mi upadat i dalje u riječ ili ne?

Zlatović: - Upadat ću vam u riječ u onom momentu kad prijeđete vrijeme koje vam je na dispoziciji.

Restović: - A jel vrijeme računate i kad mi upadnete u riječ?

Zlatović: - Ne.

Restović: - Onda u redu. Ponavljam još jednom, ako vi kao predsjednik Gradskog vijeća nećete reagirati na ovakve izgovorene riječi gradonačelnika, onda stvarno ne da ne zaslužujete biti predsjednik Gradskog vijeća, nego stvarno ne zaslužujete da vodite Gradsko vijeće i da štitite gradske vijećnike od takvih riječi. Moguće je da ćete vi stati u našu obranu na tijelima HDZ-a i ja bih volio da to napravite, ali isto bi bilo dobro barem formalno na jednoj simboličnoj razini upozoriti gradonačelnika kad na ovaj način vrijeđa.

Restović odlazi, Slavica dolazi...

Slavica: - Ja gospodina gradonačelnika Burića nikada na osnovu njegovih godina nisam uvrijedio, ali on već 14. put na konkretna moja pitanja odgovara vrijeđanjem. A što se tiče toga da ja napustim grad Šibenik, sad me dobro slušajte: ja neću nikada otići iz grada Šibenika samo vama za inat i takvima poput vas! Jer od novca građana svaki dan sebi dižete spomenike i želite da svi građani vama plješću. To nije demokracija, to je najgora diktatura! I onda govorite nama koji ne želimo pljeskati vašoj zlatnoj ovci da mi nismo Šibenčani i da ne volimo Šibenik. Ma je li? Pa ne žive u ovom gradu samo HDZ-ovi. I druga stvar, od gradskih firmi ste napravili lena za svoje obitelji.

Zlatović: - Evo vidite sad tko dolijeva ulje na vatru...

Rajić i Kronja odlaze pred mikrofon

Ivan Rajić (SDP): - (...) To nije bilo primjereno jednom gradonačelniku.

Branko Kronja (NLSP): - (...) Reći to mladom čovjeku koji je vijećnik u ovom gradu, to je stvarno previše...

Slavica: - To samo pokazuje da ovaj grad ide jednim stabilnim putem Vučićeve Srbije i njegovog načina vladanja.

Zlatović: - Evo vidite sada di to ide, evo ja vam kolega stvarno želim da ostanete u ovom gradu dovijeka, dok god vi to želite. Ali mi nemojte spominjati Vučića na ovoj sjednici!

Iz kategorije: Vijesti